Galaxa door Patrick Cornelis

In 2019 werd de zestigste verjaardag van de Rode Ridder als stripfiguur gevierd. In de hoofdreeks van Fabio Bono en Marc Legendre werd dat in ere gehouden door een comeback van Galaxa en Demoniah in het album De Laatste Waarschuwing (deel 262, 2019). Bij Standaard Uitgeverij verschenen datzelfde jaar de eerste zesendertig verhalen van Willy Vandersteen en Studio Vandersteen in zes integrales waarvan er om de twee maanden een nieuw deel verscheen. En er was nog ruimte voor iets speciaals, een verrassing die in oktober 2019 verscheen. De uitgeverij stelde Patrick Cornelis namelijk voor om een remake te maken van het De Rode Ridder-verhaal De Toverspiegel, nummer 58 in de reeks. Hij had toen al eerder een project voorgesteld op scenario van Marc Legendre. Dat moest een spin-off van De Rode Ridder worden over Galaxa en Demoniah.

De Toverspiegel van Karel Biddeloo werd specifiek gekozen omdat het heel hoog eindigde in de top-10 van Stripspeciaalzaak.be toen de stripreeks zijn vijftigste verjaardag vierde in 2009, maar ook omdat Galaxa hierin voor het eerst voorkwam en Bahaal zijn definitieve rol als aartsvijand van Johan opnam. Standaard Uitgeverij kondigde de remake aan als: "We zien dit als een extra eresaluut aan Karel Biddeloo naar aanleiding van het feestjaar van De Rode Ridder, en hopen daarmee de fans te plezieren." De eenmalige remake werd stevig gepromoot op onder andere de Antwerpse Boekenbeurs en met een signeertournee.

Het oorspronkelijke verhaal van 34 pagina's werd trouw gevolgd met hier en daar aanpassingen om enkele scènes extra en groots in beeld te brengen, bijvoorbeeld wanneer Galaxa voor het eerst in de Toverspiegel is te zien en om de draak Gorgontar indrukwekkender en angstaanjagender voor te stellen. Om die reden gunde Standaard Uitgeverij Patrick Cornelis twee extra pagina's. De tekenaar werkte uiteraard met een modernere bladschikking zoals hij ook al in zijn eigen reeks Virus, de albums De Huivering en Verbonden Zielen uitvoerde naar het voorbeeld van Amerikaanse comics met een dynamischere bladschikking dan de meeste klassieke strips. Dat belette niet dat Patrick wel degelijk besefte dat hij met Vlaams striperfgoed mocht werken dat hij ten volle wou respecteren. Omdat hij een verder gevorderd realisme hanteert, zette zich dit ook door in bepaalde keuzes. Zo kreeg Bahaal als hellevorst twee echte duivelshoorns (te vergelijken met Hellboy) in plaats van een raar hoedje met daarop de twee hoorns.

Dit album was de allereerste publicatie van De Rode Ridder met de naam van Karel Biddeloo op de cover en het was dan nog niet mét zijn werk, maar náár zijn werk.

Voor Patrick was het een kinderdroom die uitkwam. Hij groeide zelf op met de Biddeloo-verhalen van De Rode Ridder. Voor de inkleuring werkte hij samen met Shirow Di Rosso (echte naam: Stef Van Rossem) die voor Patrick toen Virus deel 3, De Huivering en Verbonden Zielen had ingekleurd. Tegenwoordig heeft Shirow onder meer De Kronieken van Amoras, Nello en Patrasche (allebei op scenario van Marc Legendre), Het Verhaal van Vlaanderen en de spin-off Galaxa ingekleurd. Hij werkte ook mee aan volgende albums van Cornelis. En die tekenaar publiceerde na De Toverspiegel voornamelijk in eigen beheer en dankzij crowdfunding de fantasyreeks Waldin - De Kronieken van Thesnia (sinds 2020, grotendeels ingekleurd door Shirow en mee geschreven door Tim de Decker), de geïllustreerde verhalenbundel Verboden te Sterven van schrijver Tom Thys (2021) en de sf-reeks Wardane (sinds 2021, op scenario van Legendre).

Van Cornelis' remake verscheen ook een luxe-editie met linnen rug en op een groter formaat met een andere coverillustratie en een gesigneerde ex libris. Het album is genummerd in een oplage van 200 exemplaren. Aansluitend op het verhaal zit een katern van 8 pagina's met schetsen, voorstudies en een making-of van het album.

© Stripspeciaalzaak.be, 2022-2023