81
ER WAS EENS 'N VOORBIJGANGER... 4
De Falangisten van de Zwarte Orde
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Enki Bilal (Enes Bilal)
Scenarist:
Pierre Christin
Uitgever:
Dargaud / Oberon (1979)
Dargaud Benelux (1986)
Big Balloon / Alpen Publishers (1991)
Oog & Blik (2000)
Eerste druk: 1979
Oorspronkelijke titel:
Légendes d'Aujourd'hui: Les Phalanges de l'Ordre Noir
Uitvoering:
HC, kleur (1979, 2000)
SC, kleur (1986, 1991)
Quoi? Vóór de Joegoslaaf Enki Bilal (né Enes Bilal) zijn uitgesproken tekenstijl definitief tot de zijne maakte, vóór alle Warholes en Holeraws en ook vóór blauwharige, naakte vrouwen in een bad met een tonijn, maakte hij samen met Fransman Pierre Christin vijf albums met als overkoepelende reekstitel Er Was eens 'n Voorbijganger... De eerste drie delen waren meer esotherische verhalen. Vooral de laatste twee hebben de tand des tijds doorstaan: het imposante De Jacht en deze De Falangisten van de Zwarte Orde. Het album dompelt ons onder in Spanjes meest donkere periode waar de gevaren van het fascisme nooit veraf zijn. Een groep oorlogsveteranen besluit om hun krachten te bundelen met maar één doel voor ogen: wraak, nietsontziende blinde wraak! Een album uit 1979 al, maar door het antiterroristische thema nog steeds brandend actueel. Hoewel Christin aanvankelijk niet geloofde in het commerciële succes van De Falangisten van de Zwarte Orde en De Jacht en vreest dat ze funest zouden zijn voor zijn carrière, werden het alsnog twee van zijn grootste bestsellers.
Aantal genomineerde albums van Bilal: 4/440
Aantal genomineerde albums van Christin: 6/440
 
82
DE GEHEIME DRIEHOEK 1
Het Testament van de Dwaas
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Gilles Chaillet / Denis Falque / Christian Gine / Pierre Wachs
Scenarist:
Didier Convard
Uitgever:
Glénat
Collectie:
Grafica
Eerste druk: 2001
Oorspronkelijke titel:
Le Triangle Secret 1: Le Testament du Fou
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? In het zog van het succes van de catholic fantasy-reeks Het Derde Testament bij dezelfde uitgever (althans in het Frans), kwam Didier Convard aandraven met deze conceptreeks. De batterij teklenaars die hij voor zich won is als volgt samengesteld: André Juillard zorgde voor de covers, het binnentekenwerk gebeurde door een stuk of zeven andere tekenaars waaronder Christian Gine en Gilles Chaillet. De strip vertrekt van het standpunt dat niet Jezus Christus, maar zijn broer aan het kruis gestorven is voor ons aller heil. Beetje bij beetje kom je meer te weten over zowel de huidige zoektocht als over hoe het allemaal zou kunnen gegaan zijn. Erg interessant en meeslepend, maar ook soms zwaar op de maag. Alleen al aan de gelaatsuitdrukking van protoganist Hertz denken, bezorgt ons oprispingen. Niettemin blijven we het lusten, net zoals de sequelreeks I.N.R.I. en het one-shot Hertz. Het nakende vervolg op De Geheime Driehoek zullen we ook niet laten passeren.
Aantal genomineerde albums van Chaillet: 7/440
Aantal genomineerde albums van Falque: 9/440
Aantal genomineerde albums van Gine: 8/440
Aantal genomineerde albums van Wachs: 8/440
Aantal genomineerde albums van Convard: 13/440

83
RAVIAN, DE TIJD/RUIMTE-AGENT 8
De Helden van de Equinox
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jean-Claude Mézières
Scenarist:
Pierre Christin
Uitgever:
Dargaud/Oberon (1976)
Dargaud / Lombard (1979)
Dargaud Benelux (1984)
Eerste druk: 1976
Oorspronkelijke titel:
Valérian, Agent Spatio-Temporel 8: Les Héros de l'Équinox
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? De Helden van de Equinox was meer bedoeld als een soort aanval dan als een parodie op de Amerikaanse superheldenstrips die qua inhoud soms neigen naar het fascisme. In tegenstelling tot het gros van de andere verhalen schreef Pierre Christin dit album naar een idee van zijn jeugdvriend Jean-Claude Mézières. Het leek de tekenaar leuk om een verhaal te maken over vier avonturiers/helden dat zich afzonderlijk en met een zekere zelfstandigheid afspeelt per strook van de strippagina die uit vier gelijke stroken bestond (één per held dus) en doorliep op de pagina's erna. Grafisch zeer vernieuwend vol vaart en actie, maar op scenariogebied al bij al een lichtgewicht. Toch is dit het hoogst geklasseerde Ravian-album. Meteen strandt ook Mézières op stek 83. In beide gevallen een spijtige zaak. De grensverleggende sf-reeks vinden we onderschat in deze FransenTop.
Aantal genomineerde albums van Mézières: 3/440
Aantal genomineerde albums van Christin: 6/440
 
84
HET NARRENSCHIP 1
Mallewaatren
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Turf
Scenarist:
Turf
Uitgever:
Blitz
Collectie:
Collectie Fantasy
Eerste druk: 1995
Oorspronkelijke titel:
La Nef des Fous 1: Eauxfolles
Uitvoering:
HC, kleur
SC, kleur
Quoi? Turf is een fantast. Een moderne sprookjesverteller. En daar pakt hij graag mee uit. Na slechts enkele pagina's word je in een wereld gezogen waarvan je voorheen niet eens wist dat hij bestond. In het koninkrijk, dat hij voor zijn en ons plezier schiep, worden allerlei anomaliteiten vastgesteld: omkoping, rare geluiden, onbekende monsters,... De hele ministerraad komt bij de kleine, gekke koning eisen om orde op zaken te stellen. De hele winnaar van dit alles heet verbeelding. Fantasy, jawel. En hoe! Helaas blijft het vervolg van deze fantastische saga na drie Nederlandstalige delen onvertaald. De reeks zal uit zeven delen bestaan. Of we ooit zijn ware naam te weten komen, is een mysterie. Het enige dat hij erover kwijt wil is dat Turf een synoniem is voor zijn familienaam.
Aantal genomineerde albums van Turf: 3/440

85
DE OGEN IN DE MUUR
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Edmond Baudoin
Scenarist:
Céline Wagner
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Vrije Vlucht
Eerste druk: 2003
Oorspronkelijke titel:
Les Yeux dans le Mur
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? Op een signeersessie merkt Edmond Baudoin een op een jongen lijkend meisje op met gouden neusringetje. Hij raakt gefascineerd door het meisje én het ringetje. Het komt tot een ontmoeting, vervolgens een eindexamenstage bij hem thuis en ten slotte tot een album in kleur voor de auteurscollectie par excellence, Vrije Vlucht. De Ogen in de Muur is het verhaal over een schilder en zijn model, over schoonheid, liefde en lust in de Franse havenstad Nice.
Aantal genomineerde albums van Baudoin: 10/440
Aantal genomineerde albums van Wagner: 1/440
 
86
DE KILLER 4
Bloedlink
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Luc Jacamon
Scenarist:
Matz (Alexis Nolent)
Uitgever:
Casterman
Eerste druk: 2002
Oorspronkelijke titel:
Le Tueur 4: Les Liens de Sang
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? De kille killer van Luc Jacamon en Matz moet op zijn tellen passen in dit voorlaatste deel van de eerste cyclus. Hij heeft zich voorgenomen in Parijs te blijven omdat hij in een grote stad zichzelf beter kan wegcijferen. De vraag wie zijn vriendin heeft afgetroefd en zijn huis in Venezuela in de fik heeft gestoken, moet hij zich stellen. Hij weet dat de Peetvader erachter zit. Het dilemma dat zich nu voordoet, is of hij de Peetvader alleen het hoofd moet bieden of moet vertrouwen op mensen die zich hebben bewezen en die hij misschien in vertrouwen kan nemen. Ondanks de sympathie die je als lezer voor hem voelt, toont hij op de waanzinnige dubbelpagina 36-37 zijn ware aard: dat van een meedogenloze bruut. Het lef dat de auteurs opbrengen, manifesteert zich verder in een shootout met heel wat wapenvertoon, onmiddellijk gevolgd door een tedere seksscène.
Aantal genomineerde albums van Jacamon: 3/440
Aantal genomineerde albums van Matz: 3/440

87
ALEX 5
De Zwarte Klauw
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jacques Martin
Scenarist:
Jacques Martin
Uitgever:
Lombard (1959)
Casterman (1968)
Collectie:
Lombard Collectie (1959)
Eerste druk: 1959
Oorspronkelijke titel:
Alix 5: La Griffe Noire
Uitvoering:
HC, kleur (1959)
SC, kleur (1968)
Quoi? Spannend verhaal over een zeevaartexpeditie op weg naar Zwart Afrika op zoek naar een tegengif. Vanaf De Zwarte Klauw stond Jacques Martin naar eigen zeggen niet meer onder invloed van collegatekenaars. Wèl nog van schilders en dan vooral van die uit de Italiaanse renaissance. In deze periode werkte hij nog op de Studio's Hergé. Door het vele werk koos hij voor Afrika als plaats van actie, wellicht omdat hij zo tijd kon besparen bij het tekenen van decors vol architectuur. De stad Pompeï werd in dit deel getekend door zijn toenmalige assistent Roger Leloup. Door de allusies op de Algerijnse oorlog die de Fransen vochten, kreeg Martin nog problemen met de Franse censuur. Ook de cover van de albumversie in de Lombard Collectie werd hertekend voor de herdrukken omdat de oorspronkelijke illustratie de kinderen zou bang maken, aldus de censuurcommissie.
Aantal genomineerde albums van Martin: 13/440
 
88
FORT NAVAJO, EEN AVONTUUR VAN LUITENANT BLUEBERRY 10: Generaal Geelkop
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jean Giraud
Scenarist:
Jean-Michel Charlier
Uitgever:
Lombard (1974)
Semic (1974)
Dargaud / Oberon (1978)
Dargaud / Lombard (1978)
Dargaud Benelux (1984)
Eerste druk: 1974
Oorspronkelijke titel:
Fort Navajo, une Aventure du Lieutenant Blueberry 10: Général "Tête Jaune"
Uitvoering:
HC, kleur (1978)
SC, kleur
Quoi? In het pantheon van de archislechte schurken in de strip-, film- of literatuurwereld aardt generaal Geelkop helemaal naar zijn legergraad. Dit is zonder twijfel een van de wreedste personages die ooit op papier werd vereeuwigd. Geelkop is de bijnaam van generaal Allister, ook bijgenaamd "de indianenslachter". Hij wil die bijnaam nieuwe glans geven door een zuur tot stand gekomen wapenstilstand tussen de blauwhemden en de indianenstammen de Sioux en de Cheyennes van tafel te vegen. Luitenant Blueberry, die erin slaagde het verdrag af te dingen, kan geen weg op om de goedmenende generaal Dodge te waarschuwen. Hij is immers ingelijfd in Allisters 7de Cavalerie. Nu wordt hij meer dan eens geconfronteerd met foute beslissingen van de generaal die het leven van hemzelf en de compagnie in gevaar brengt. Gelukkig kan hij rekenen op zijn maten Kopernek en Jimmy Mc Clure.
Aantal genomineerde albums van Giraud: 16/440
Aantal genomineerde albums van Charlier: 9/440

89
CHINAMAN 3
Voor Rose
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Olivier TaDuc
Scenarist:
Serge Le Tendre
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Spotlight
Eerste druk: 2001
Oorspronkelijke titel:
Chinaman 3: Pour Rose
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? De herwonnen aandacht voor al wat oosters is, vertaalt zich eveneens in deze mooie score voor Chinaman, een meer dan degelijke eastern met een Aziaat in het wilde westen. In dit deel beschermt hij de jonge Rose. Opgepikt door Dupuis uit het fonds van Les Humanoïdes Associés herdrukte het de eerste delen met korte intervallen. Het publiek merkte de hoge verschijningsgraad, hoefde dus niet te lang te wachten op nieuwe delen en was niet ontgoocheld door de stijgende lijn kwaliteit die tekenaar Olivier TaDuc (een Fransman van Vietnamese afkomst) en scenarist Serge Le Tendre konden handhaven.
Aantal genomineerde albums van TaDuc: 3/440
Aantal genomineerde albums van Le Tendre:
9/440
 
90
DE CYCLUS VAN CYANN 2
Zes Seizoenen op ilO
D A T A S H E E T
Tekenaar:
François Bourgeon
Scenarist:
François Bourgeon /
Claude Lacroix
Uitgever:
Casterman
Eerste druk: 1997
Oorspronkelijke titel:
Le Cycle de Cyann 2: Six Saisons sur ilO
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? François Bourgeon tekende voor deze strip een heel universum uit waarvan hij hier en daar slechts een paar locaties effectief gebruikte. Überbabe Cyann is op weg naar ilO in de hoop om daar een remedie tegen de Purperkoortsen te vinden die de mannelijke bewoners van thuisplaneet Ohl treffen. Eenvoudig gaat dit allerminst, niet alleen wordt ze tegengewerkt door de priesters van O, maar ook binnen haar team staat niet iedereen op dezelfde lijn. Een zeer complex verhaal, vooral verteld door de suggestieve tekenstijl van Bourgeon, die er bij ons nog steeds als stroop ingaat.
Aantal genomineerde albums van Bourgeon: 10/440
Aantal genomineerde albums van Lacroix: 3/440