51
DE GEZELLEN VAN DE SCHEMERING 1
De Betovering van het Nevelwoud
D A T A S H E E T
Tekenaar:
François Bourgeon
Scenarist:
François Bourgeon
Uitgever:
Casterman
Eerste druk: 1984
Collectie:
Een Strip een Auteur (1984)
Wordt vervolgd Select (1986)
Oorspronkelijke titel:
Les Compagnons du Crépuscule 1: Le Sortilège du Bois des Brumes
Uitvoering:
SC, kleur (1984, 1986)
HC, kleur (1994)
Quoi? Na het klassieke vijfluik De Kinderen van de Wind koos Bourgeon ervoor om een nieuw historisch drieluik uit de grond te stampen om van register te kunnen veranderen. Elk deel begint met de memorabele zinsnede: "De oorlog duurde naar men zegt honderd jaar... Hij onderscheidt zich niet wezenlijk van de vorige, of de volgende... Zoals de hagel of de pest, slaat hij daar toe, waar men er het minst op bedacht is. Bij voorkeur wanneer de korenhalmen zwaar, en de meisjes mooi zijn." In deze ellende slaan de schone Mariotte, opschepper Anicet en een ridder zonder naam de handen in elkaar om de mysterieuze zwarte kracht die het hele land in oorlog heeft ondergedompeld te bevechten. Maar eer ze daar komen, belanden ze in het surrealistische nevelwoud, bevolkt door kobolds en andere fantasiewezens die Bourgeon boetseerde om ze vanuit alle hoeken te kunnen natekenen. Droom of werkelijkheid, wie zal het zeggen? Dit is wat wij zeggen: een droom van een strip, 't is werkelijk waar.
Aantal genomineerde albums van Bourgeon: 10/440
 
52
ASTERIX 4
En de Gladiatoren / Als Gladiator
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Albert Uderzo
Scenarist:
René Goscinny
Uitgever:
De Geïllustreerde Pers (1968)
Lombard / Standaard Uitgeverij (1968)
Amsterdam Boek (1972)
Dargaud / Oberon (1977)
Dargaud / Lombard (1977)
Dargaud Benelux (1983, 1987)
Hachette (1999)
Eerste druk: 1968
Oorspronkelijke titel:
Une Aventure d'Astérix le Gaulois 4: Astérix Gladiateur
Uitvoering:
SC, kleur
HC, kleur (2002)
Quoi? Een Romeinse prefect komt de centurion van het legerkamp Petitbonum met een bezoekje vereren. Als cadeau aan Julius Caesar zou hij graag een onoverwinnelijke Galliër schenken. Een onmogelijke taak, weten zowel de centurion als de lezer. Maar de minst gevaarlijke van de dorpsbewoners, de bard Assurancetourix, schaken is misschien nog te doen. Hoewel Assurancetourix (of moeten we hem nu toch Kakofonix beginnen noemen?) een onverwachts, vocaal wapen in de strijd weet te brengen, is er geen middel te klein (peterselie in de oren) om in het opzet te slagen. De Gallische dorpsbewoners zijn verontwaardigd en Asterix en Obelix schepen in naar Rome om hun bard terug te halen, die als onwelkom geschenk aan de leeuwen in het circus zal worden gevoerd. Asterix en Obelix belanden in een gladiatorenkamp waar ze worden opgeleid om het volk spelen te geven. Dat dit geen bloederige gevechten zullen zijn, maar sympathieke raad- en taalspelletjes, zorgt voor ongenoegen bij Caesar en hilariteit bij de lezer. Na Spartacus, Alex en Suske en Wiskes Het Geheim van de Gladiatoren en lang voor Gladiator wisten striplezers al lang hoe het er min of meer aan toeging in de gladiatorenkampen in het oude Rome.
Aantal genomineerde albums van Uderzo: 18/440
Aantal genomineerde albums van Goscinny: 27/440

53
ASTERIX 9
En de Noormannen
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Albert Uderzo
Scenarist:
René Goscinny
Uitgever:
De Geïllustreerde Pers (1971)
Lombard / Standaard Uitgeverij (1968)
Amsterdam Boek (1973)
Dargaud / Oberon (1976)
Dargaud / Lombard (1977)
Dargaud Benelux (1983, 1987)
Hachette (1999)
Eerste druk: 1971
Oorspronkelijke titel:
Une Aventure d'Astérix le Gaulois 9: Astérix et les Normands
Uitvoering:
SC, kleur
HC, kleur (2002)
Quoi? Noormannen kennen geen angst. Anders dan de manier waarop ze afgeschilderd worden in dit album kennen we de bruten uit het hoge noorden als veroveraars, plunderaars, verkrachters en moordenaars. Maar dit zijn grotendeels historische vooroordelen. Er bestonden genoeg Thorgallen en Erics onder de Noormannen. Dit gezegd zijnde ontmoeten de Galliërs uit het dorpje dat we zo goed kennen de blonde snorrenmannen. In hun queeste om te leren wat angst is en daardoor te kunnen vliegen — want geeft angst, naast Red Bull, geen vleugels? — meren ze bij de Bretoense kusten aan. Jammer voor hen zijn de Galliërs minder bang dan verwacht. Enkel de jonge brulaap Hippix, overgewaaid uit de stad, is doodsbenauwd en daarom ontvoeren de Noormannen hem om hen te onderrichten. Met Assurancetourix' stem als middel, brengen redders Asterix en Obelix de Noormannen bij wat angst is. En weg zijn ze, fladderend van de rotsen. Uit dit album werd de meest recente tekenfilm gepuurd onder de titel Asterix en de Vikingen. In 1967 was de Franse eerste druk na twee dagen uitverkocht. De oplage bedroeg 1,2 miljoen exemplaren.
Aantal genomineerde albums van Uderzo: 18/440
Aantal genomineerde albums van Goscinny: 27/440
 
54
ELKE RAAF PIKT 1
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Jean-Pierre Gibrat
Scenarist:
Jean-Pierre Gibrat
Uitgever:
Dupuis
Collectie:
Vrije Vlucht
Eerste druk: 2002
Oorspronkelijke titel:
Le Vol du Corbeau 1
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? Waarom de deelnemende lezers dit eerste deel van het Vrije Vlucht-tweeluik Elke Raaf Pikt van Gibrat hoger inschatten dan de gelijkaardige albums van het tweeluik Het Uitstel is een denkoefening die we hier met enige motivatie proberen te expliceren. Zou het kunnen dat Gibrat zich als scenarist een trapje hoger wist te tillen na het succes van zijn debuut als verhalenverteller voor Het Uitstel? Was de beslotenheid van het Franse dorpje uit Het Uitstel een maat te klein voor de nog steeds bezette grootstad Parijs? In Elke Raaf Pikt krijgen we namelijk skylines en dakendecors (met dank aan Alain Jerome K. Jerome Bloks Dodier) te zien op praktisch elke exterieure scène. Of vinden we het stereotype Gibrat-vrouwtje, de communistische dievegge Jeanne, mooier dan haar zusje Cécile? Misschien kon de plagerige verhouding vol vonken en vuur tussen Jeanne en de toevallig bij haar in de cel opgesloten dief François wel het meest bekoren? Ook de minder sombere inkleuring, die prachtige aquarelinkleuring waarin Gibrat zich duidelijk onderscheidt van de rest van het Vrije Vlucht-auteursgilde, merken we op. Maar wellicht is het een combinatie van al deze factoren waardoor we dit album terugvinden op deze plaats.
Aantal genomineerde albums van Gibrat: 3/440

55
PIERO
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Edmond Baudoin
Scenarist:
Edmond Baudoin
Uitgever:
Sherpa (1998)
Sherpa / Oog & Blik (2000)
Collectie:
Baudoin Collectie (2000)
Eerste druk: 1998
Oorspronkelijke titel:
Piero
Uitvoering:
SC, zwart-wit
Quoi? Piero was een van de eerste strips van Baudoin die Sherpa in vertaling uitgaf. En het trof ons dadelijk in de hartstreek. Piero is het autobiografische verhaal over de jeugdrelatie tussen Baudoin en zijn jongere, zieke broertje die eigenlijk veel beter kan tekenen dan hijzelf. Samen tekenen ze alles wat beschrijfbaar is vol. En zo passeren epische veldslagen, die je pagina na pagina ziet groeien, monsters en ufo's de revue. Vooral de eerlijke, wat naïeve manier van tekenen zorgde er dadelijk voor dat het beeldende Piero voor immer op ons netvlies gebrand bleef. Een verhaal dat in alle opzichten beklijft.
Aantal genomineerde albums van Baudoin: 10/440
 
56
KONVOOI 1
In Vuur en Vlam
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Philippe Buchet
Scenarist:
Jean David Morvan
Uitgever:
Arboris
Eerste druk: 1999
Oorspronkelijke titel:
Sillage 1: À feu et à Cendres
Uitvoering:
SC, kleur
Quoi? "Een multiraciaal konvooi van ruimteschepen zoekt langzaam zijn weg door het heelal op zoek naar planeten om te koloniseren. De Hotta-kolonie heeft dringend een eigen planeet nodig en de konvooileiding wijst hen een met oerwouden en oceanen overdekte planeet toe die volgens de gegevens niet door intelligente wezens bewoond wordt. Toch stuiten de eerste kolonisten al direct op Nävis, een in de jungle opgegroeid kind van een ras dat op het konvooi tot dusverre onbekend was: de mens! De contradictie van dit verhaal zit 'm in de aanwezigheid van Nävis, een jong en onverschrokken meisje dat trouwens het hele verhaal door rondloopt in ontbloot bovenlijf en een pratende soort tijger die in vrede en alle eenzaamheid in een oerwoud samenleven. Daarmee is in eerste instantie de link naar Disney's Jungle Book gauw gelegd. Maar na de invasie van de planeet ontspint Nävis zich als een strijdlustige en weerbare jongedame die niet van plan is om haar planeet te laten koloniseren. Voor liefhebbers van sciencefiction zijn alle ingrediënten aanwezig: intergalactische ruimteschepen en dito wezens, futuristische apparatuur en wapens,... Kortom: de sf-liefhebbers hebben iets om bij te watertanden." (geciteerd uit deze bespreking). Konvooi is ondertussen uitgegroeid tot een van dé sf-stripreeksen van de eenentwintigste eeuw. Een uitdeinende reeks die met praktisch elk deel beter werd op het gebied van tekeningen en verhaal en tegelijk een uitbreiding op diens eigen universum creëerde.
Aantal genomineerde albums van Buchet: 4/440
Aantal genomineerde albums van Morvan: 6/440

57
MENEER JOHAN 3
Vrouwen en Kinderen Eerst
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Philippe Dupuy /
Charles Berberian
Scenarist:
Philippe Dupuy /
Charles Berberian
Uitgever:
Oog & Blik
Eerste druk: 1999
Oorspronkelijke titel:
Monsieur Johan 3: Les Femmes et les Enfants d'abord
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? Toen Meneer Johan nog 'klaarder' en ronder was van lijn, de inkleuring braver en Johan vrijer was, verscheen dit derde, lotsbepalende album waarin de schrijver zijn ex-vriendin Cathy opnieuw ontmoette, een belangrijke kentering in de reeks en de vervolgen erop. In opeenvolgende hoofdstukjes bemiddelt hij in de echtelijke ruzie van een bevriend koppel die een baby verwacht, beleeft hij nachtmerries over te verversen baby's die in een angstdroom worden gekatapulteerd over de kantelen van de meneer Johan-burcht, papt hij aan met de wellustige Manureva die een jaloers ex-vriendje heeft, komen we meer te weten over Johans jeugdliefde Cathy, helpt Johan zijn vriend Felix met het opvangen van de kleine Eugene wier moeder jaagt op een vent die misschien liever geen kinderen heeft en resulteert een vakantie-uitstap met het koppel uit het eerste verhaaltje tot een hernieuwde romance. Johan moet dus heel wat watertjes doorzwemmen om nieuw geluk te vinden in de armen van een vrouw. Een slachtoffer van de omstandigheden kunnen we hem niet noemen, maar of hij actief omspringt met situaties en gebeurtenissen is een andere vraag. Het maakt van hem daarom nog geen antiheld, maar toch lijkt hij in dit album nog steeds een toeschouwer in de opvoering van zijn eigen leven.
Aantal genomineerde albums van Dupuy: 6/440
Aantal genomineerde albums van Berberian: 6/440
 
58
DE MEESTERS VAN DE GERST 1
Charles, 1854
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Francis Vallès
Scenarist:
Jean Van Hamme
Uitgever:
Glénat
Collectie:
Grafica
Eerste druk: 1992
Oorspronkelijke titel:
Les Maîtres de l'Orge 1: Charles, 1854
Uitvoering:
HC, kleur
Quoi? Er was een tijd, niet eens zo lang geleden, dat Jean Van Hamme niets verkeerds kon doen. Verkoopskanonnen als Thorgal, XIII en Largo Winch verschenen haasje over in een jaarlijkse regelmaat en doken al evenveel in eindejaarslijstjes op. Een beetje in de schaduw van deze toppers regiseerde hij ook De Meesters van de Gerst, een tragische familiekroniek over bierbrouwers. In de schaduw dus, maar daarom niet minder dan voornoemde kanonnen. In het eerste deel maken we kennis met Charles, een niet al te overtuigde novice. Charles zou liever vrij zijn en bier brouwen in plaats van te bidden voor een God waar hij geen voeling mee heeft. Samen met zijn vriendin en een Nederlander die voor het kapitaal zorgt, brouwt hij zijn eerste pint lagerbier in een dorp waar tot dan brouwer De Ruyter de plak zwaait. Charles' ambitie is niet te stuiten, wat zowel een zegen als een vloek betekent. De Meesters van de Gerst is echter veel meer dan een verhaal over bierbrouwen. De reeks volgt in een periode van honderdvijftig jaar een schare van kleurrijke, onvergetelijke personages uit rivaliserende geslachten en andere betrokkenen. Dit is een strip vol drama, hartstocht, oorlog en afgunst en dat allemaal voor een handjevol gerst. Van deze reeks bestaat ook een indertijd vrij succesvolle tv-reeks. Dit album werd in 2005 al opgenomen in de BelgenTop op de 36ste plaats.
Aantal genomineerde albums van Vallès: 3/440
Aantal genomineerde albums van Van Hamme: 3/440

59
ASTERIX 5
En de Ronde van Gallia
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Albert Uderzo
Scenarist:
René Goscinny
Uitgever:
De Geïllustreerde Pers (1968)
Amsterdam Boek (1972)
Lombard / Standaard Uitgeverij (1973)
Dargaud / Oberon (1976)
Dargaud / Lombard (1976)
Dargaud Benelux (1983, 1987)
Hachette (1999)
Eerste druk: 1968
Oorspronkelijke titel:
Une Aventure d'Astérix le Gaulois 5: La Tour de Gaule d'Astérix
Uitvoering:
SC, kleur
HC, kleur (2002)
Quoi? Het dorp wordt belegerd en rond de Gallische nederzetting wordt een houten palissade geplant. Asterix wedt met opdrachtgever Lucius Otobus dat hij door de palissade kan breken en een rondreis maken door heel Gallië. Uit elke stad zuillen ze een typisch souvenir meenemen om hun stadsbezoeken te bewijzen. Als tegenprestatie moet Otobus de belegering opgeven als Asterix in zijn proef slaagt. Natuurlijk zullen Romeinse patrouilles het de helden in elke stad knap lastig maken. De reis gaat te voet, per boot, per paard en wagen en overal kunnen Asterix en Obelix de typische lekkernijen kopen van de stad die ze aandoen. De specialiteit van het Gallische dorp tot slot is een flinke muilpeer. De Ronde van Gallia is een knipoog naar de Tour de France en bevestigt de idee dat chauvinistische Fransen in Asterix hún aller reeks vinden, hoewel dat niet de bedoeling was van de auteurs.
Aantal genomineerde albums van Uderzo: 18/440
Aantal genomineerde albums van Goscinny: 27/440
 
60
LANFEUST VAN TROY 6
Keizerin Cixi
D A T A S H E E T
Tekenaar:
Didier Tarquin
Scenarist:
Christophe Arleston
(Christophe Pelinq)
Uitgever:
Talent
Collectie:
Collectie 500
Eerste druk: 1999
Oorspronkelijke titel:
Lanfeust de Troy 6: Cixi Impératrice
Uitvoering:
SC, kleur
HC, kleur
Quoi? Vraatzuchtige trollen, vieze monsters, sexy stoeipoezen, bloederige en gewelddadige taferelen en een dikke, vettige, dampende saus humor. Het zijn slechts enkele kwaliteiten die de reeks Lanfeust van Troy groot maakten. In dit deel verraadt Cixi haar vrienden en versiert ze de vijand Thanos het bed in. In dit voor de rest Aziatisch getinte album zijn Lanfeust, zijn vriendinnetje C'ian, meester Nicoledus en de trol Hebus in het duizendjarige Darshan-keizerrijk op zoek naar de Magohamoth. Het komt tot een bezoek aan Anth-Ybhiö, de god van de artsen om Nicoledes te genezen. En daarna staat een ontmoeting met de machtigste god op stapel: Xhiatyr, de god van de handel, een Jabba the Hutt-achtige papzak met een overmatig juwelenvertoon waar Mr. T uit The A-Team jaloers op zou zijn. Niet zozeer het queesteverhaal met een heroïc fantasygarnituur zijn van belang. Wat lezers in Lanfeust het meest waarderen, is de ongebreidelde humor van Arleston, de monkelende beschrijvende teksten, de spitse dialogen en het kietelende spel van woord en wederwoord. Dat Tarquin op de koop toe een fantastisch tekenaar is die met volle overgave een verbeeldingrijke wereld op papier weet te toveren, is uiteraard mooi meegenomen
Aantal genomineerde albums van Tarquin: 6/440
Aantal genomineerde albums van Arleston: 14/440