Peter
Pontiac

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Peter Pontiac (=Peter Pollman, 1951, Nederland):
Kraut (Podium) The Pontiac Review (7 albums, Oog & Blik) Requiem Fortissimo (Casterman + herziene herdruk bij Oog & Blik/Sherpa).
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin was/is de absolute grootmeester van de niet-realistische cartoonstijl. Niet-realistisch in de zin van naturalistisch. Zijn geniale tekenpen swingt en zwiert op een manier die niemand ooit zal kunnen evenaren.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Het lijkt eigenlijk alsof hij er altijd is geweest, maar als ik het me goed herinner was ik in het begin van de jaren zestig — ik ben nu 55 — erg gecharmeerd door Lucky Luke, toen een klasgenoot me Robbedoes en Kwabbernoot liet zien als iets dat nog veel beter getekend en veel spannender verteld was.
Ik ben ooit wel in dezelfde ruimte met Franquin geweest, bij de opening van een expositie van zijn werk in Galerie Lambiek (Gerrit De Jager was er toen ook bij, pd'h). Dat was ergens op het einde van de jaren tachtig, denk ik. Ik voelde me echter niet geroepen op hem af te stappen en mijn bewondering te uiten, want wat zeg je dan, nadat de complimenten zijn overgebracht? "Ik teken ook, meneer?" of "Ik word net als u wel eens geplaagd door depressies?" Hij kwam wel over als een lieve man, herinner ik me.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Het is erg moeilijk om een favoriet te kiezen. Guust is fantastisch, de complete microkosmos die Franquin daar zo overtuigend neerzet, lang voor kantoorsitcoms op tv, en nog steeds het meest humoristisch. En de Marsupilami, Spip,... alle geesteskinderen van Franquin zijn veel meer dan inkt op papier. Ze leven daadwerkelijk.
Toch is Zwartkijken — als ik er één album moet uitkiezen — mijn favoriet. Weinig stripboeken hebben zo'n indruk op me gemaakt als dat zwartgallige, schokkend sarcastische en hypocrisieontmaskerende boek.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Het is niet mogelijk door Grote Voorbeelden niet beïnvloed te worden, denk ik.
Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Precies welke impact is niet te zeggen natuurlijk maar (plechtig) zijn krachtig geïnkte schaduw strekt zich ongetwijfeld uit tot in de heel verre toekomst!