BLIND JUSTICE
 
tekst: Sam Hamm
tekeningen:
Denys Cowan
release: 1989


Bruce Wayne een communist? Een loodzware beschuldiging in een natie die zelfs de sociale zekerheid als iets communistisch ervaart. De betere Batman-verhalen peuteren in de psychologie van Bruce Wayne. En misschien komt dat nog het meest aan bod in Blind Justice omdat hij rechtstreeks wordt aangevallen en minder in zijn hoedanigheid van zijn alter ego. Door een corruptieschandaal bij Wayne Tech wordt Bruce van verraad beticht. Vanaf dan gaat het van kwaad naar erger. Hij heeft amper het gerechtsgebouw verlaten of hij wordt neergekogeld. Het scheelt niet veel of hij was eraan. Bovendien uit Gordon zijn vermoedens dat Bruce en Batman één en dezelfde persoon zijn, vooral omdat Batman niet opdaagde nadat Bruce werd neergeschoten. Gordon gaat daarbij zo ver dat hij voorstelt om te getuigen in Bruce' voordeel. Ondertussen probeert Bruce bij oude kennissen te rade te gaan, in het bijzonder bij Henri Ducard die zijn grootste mentor was. In Blind Justice komt Ducard voor het eerst voor. Bij de kennismaking blijkt de opportunist geen vriend te zijn van Bruce Wayne of van Batman.

In het jaar dat Batman zijn vijftigste verjaardag vierde en nummer 600 in de reeks Detective Comics in zicht kwam, wilde DC Comics daar iets speciaals van maken. De uitgeverij deed een beroep op Sam Hamm als gastschrijver die op datzelfde moment de eerste Batman-film van Tim Burton neerpende. Hamm is een gigantische Batman-fan, maar niet van het soort dat elk verhaal van buiten kent of de meest obscure slechteriken in de Batman-reeks tot zijn parate kennis rekent. Als stripdebutant bedacht hij het driedelige Blind Justice met een verhaallijn vol passie voor het hoofdpersonage, maar gezien door de ogen van een outsider. En dat werkte!

Vooreest rakelde hij geen slechterik uit de voorbije halve eeuw op om daarmee aan de slag te gaan voor een nieuwe beproeving voor Batman, noch trapte hij in de val om een plejade aan markante figuren uit de reeks een rolletje te laten spelen in een flauw verjaardagsverhaaltje. In de plaats bedacht hij een personage dat Bruce Wayne kende tijdens zijn klim naar zijn volle Batman-ontwikkeling. Hamm introduceerde dus Henri Ducard die in Christopher Nolans Batman Begins samengevoegd werd met Ra's al Ghul, vertolkt door Liam Neeson, die ook opduikt als jongere versie in The Dark Knight Rises, gespeeld door Josh Pence.

De plot van Blind Justice is volledig van de pot gerukt. Er komt gedachtecontrole en zelfs gedachteoverdracht bij kijken, en toch overtuigt het verhaal. Zelfs de slechterik, die eruitziet als een voorloper van Bane met witte Cobra Commander-kap (een personage uit de speelgoedlijn van G.I. Joe) en mouwloos vest, kan door de beugel. Dit is niet de zoveelste hervertelling van Batmans oorsprong, maar een origineel verhaal over Bruce Wayne op een moment dat hijzelf en Gotham City door een zware periode gingen en de noodzaak imminent was om Batman te worden en zich te blijven hullen in een zwarte cape.
 
 
BESPREKING: HILARY GOLDSTEIN, BEWERKT DOOR DAVID STEENHUYSE
 


© De Stripspeciaalzaak, 2012