DEATH NOTE 6
Geven en Nemen


Takeshi Obata + Tsugumi Ohba • Kana (Dark Kana)
224 p. (SC)
Bangelijke eerste cyclus

Om het voorafgaande deel kort samen te vatten: Light was door L zo in een hoekje gedrumd met bewakingscamera's, allerlei veelal rake conclusies en theorieën dat hij uiteindelijk noodgedwongen besloot om afstand te doen van zijn Death Note en zijn Shinigami... met geheugenverlies als gevolg. De Death Note viel in handen van Yotsuba, een bedrijf dat er heel andere plannen mee heeft dan Light. In dit deel probeert Misa Amane te infiltreren in Yotsuba als model. En dan begint het vuurwerk.

Of het door dit sympathieke stripje komt of niet laten we in het midden, maar het is een feit dat we regelmatig aan dode mensen denken. Zo ook tijdens de gloednieuwe aflevering van Death Note. Deze keer klopte dode mens Stanley Kubrick aan de beurt om zich te laten gelden en dan meer specifiek zijn beroemde stoned-scène uit Eyes Wide Shut met Tom Cruise en Nicole Kidman. Die ene scène duurt zo’n twintig minuten, kent alleen maar saaie frontale shots, zit vol gebabbel en toch zaten we op het puntje van onze stoel. Zo ook met Death Note. Natuurlijk herinneren we ons die keer dat Light Yagami de verloofde van Ray Penbar moest stoppen of die keer toen bleek dat er een tweede Kira bestond, maar échte actie kunnen we dit bezwaarlijk noemen. Deze keer kunnen we de actieliefhebbers dus geruststellen: jouw geduld wordt beloond, maar wel pas in de laatste hoofdstukken. Dit deel, dat de eerste cyclus zowat afsluit, bevat een auto- en helikopterachtervolging om duimen en vingers van af te likken!

Niets dan goed nieuws dus en we waren nog niet eens begonnen. Deze ronduit geniale eerste cyclus kent binnen twee maanden al zijn vervolg met nog eens zes te verschijnen, ongetwijfeld retespannende deeltjes. En alsof dat niet genoeg is, zal de animeserie van Death Note bij ons worden uitgebracht door Kana Home Video, mét Nederlandse ondertitels. Als jij ook na dit alles nog steeds niet begonnen ben met het lezen van Death Note, vrees dan niet dat we je naam zullen schrijven in ons zwarte boekje. Maar wie staat daar plots achter je rug?

> TOM DE LENTDECKER — februari 2008