Bibliografie van Gipi
• De Onschuldigen
• eenverhaal
AANTEKENINGEN VOOR EEN OORLOGSVERHAAL 


Gipi • Oog & Blik
114 p. (SC)
De kunst van het overleven

Met het album De Onschuldigen konden we enkele maanden geleden voor het eerst kennismaken met de Italiaanse stripauteur Gipi (pseudoniem voor Gian Alfonso Pacinotti). Dat boek blijkt slechts een smakelijk voorproefje op het copieuze hoofdgerecht dat Oog & Blik nu serveert. Aantekeningen voor een Oorlogsverhaal won begin dit jaar de prijs voor het beste album op het gerenommeerde festival van Angoulême, en heeft die erkenning zeker niet gestolen.

Julio, Christiaan en Stefan ‘Klein Kaliber’ zijn drie vrienden tegen wil en dank. De oorlog in hun land heeft hen bij mekaar gebracht en samen trachten ze te overleven. Op een dag ontmoeten ze Felix, de charismatische leider van een plaatselijke bende die Stefan onmiddellijk helemaal inpalmt. Op korte tijd leidt hij hem op tot een gewillige helper in zijn criminele zaakjes. Christiaan en Julio worden tegen wil en dank meegesleept in deze spiraal die almaar gewelddadiger wordt.

In drie hoofdstukken beschrijft Gipi op meesterlijke wijze de ingrijpende gebeurtenissen in de levens van deze drie jonge mannen. Als een ware psycholoog ontleedt hij feilloos de karakters en geeft hij hen elk een menselijk gelaat. Zelfs de extreme Stefan geeft hij zo uiteindelijk een menselijk gelaat. In De Onschuldigen viel ook al Gipi's talent op voor het uitbeelden van desolate woestenijen en ook in dit album is dit niet anders. Het niet nader genoemde oorlogsland in kwestie acid reflux is herschapen in stedelijk puin en zanderige bergvlakten en Gipi is meesterlijk in het neerzetten van een dergelijke setting. Gipi maakt emotionele stripverhalen die zowel visueel als verhalend sterk aan het werk van Baru (De Woesteling) doen denken. Oog & Blik heeft zo een auteur binnengehaald die op een overtuigende manier leesbaarheid aan persoonlijkheid koppelt. Een korte zoektocht over het web langs ondermeer 's mans blog (helaas enkel in het Italiaans) leerde ons dan weer dat hij al tal van strips gepubliceerd heeft en dat we dus al kunnen uitkijken naar volgende boeken van zijn hand.

> MARC BASTIJNS — juni 2006