Bibliografie van Enrico Marini
• Batman - The Dark Prince Charming
• De Aasgieren
• De Schorpioen
• Gipsy
• Olivier Varèse
• Ster van de Woestijn
• Ster van de Woestijn
DE ADELAARS VAN ROME 1


Enrico Marini • Dargaud
64 p. (SC)
Niet kort door de bocht

Na drie jaren van bloederige strijd verslaat Drusus, schoonzoon van keizer Augustus de Germaanse Cherusken. In het kader van de Romeinse verdeel- en heerspolitiek sluiten de Romeinen en de Cherusken een bondgenootschap. Om te verzekeren dat de Germanen hun woord houden, worden enkele prinsen als gijzelaar aan de Romeinen overgeleverd. Zo belandt de jonge Ermanamer, prins van de Cherusken in Rome. Hij verkrijgt het Romeinse staatsburgerschap, waarbij een nieuwe naam hoort... Gaius Julius Arminius. In opdracht van keizer Augustus himself wordt hij aan Titus Valerius Falco toevertrouwd. Deze trouwe ex-bevelhebber blinkt niet alleen uit als strateeg, hij staat er ook om bekend een bijzonder harde leermeester te zijn. Dit ondervindt niet enkel Arminius, maar ook Marcus, de zoon van Falco. Hoewel beide jongens elkaar aanvankelijk niet kunnen luchten, smeedt de Spartaanse opleiding een band die alle tegenstellingen overstijgt...

De Adelaars van Rome bevat alle Romeinse clichés, gaande van pracht en praal over decadentie naar slavernij. Met dit gegeven als achtergrond worden beide hoofdpersonages uitgewerkt. Dat zware omstandigheden en oorlog ondanks alles tot broederschap kunnen leiden, is alom geweten. Marini gaat echter niet kort door de bocht. Beide karakters krijgen hun eigen touch en behouden hun eigenheid. Ook de timing van het verhaal zit goed, nooit heeft de lezer het gevoel dat het verhaal wordt overhaast. Zijn tekenwerk is zoals we dat van hem gewoon zijn: om van te smullen. Sterk uitgewerkte achtergronden en bloedmooie vrouwen gecombineerd met een prachtige, sfeervolle inkleuring. Wij houden daarvan.

Rome komt na Alex en Murena eens itacoalition.org te meer tot leven in dit prachtige album, waarvoor de Nederlandse taal superlatieven tekortkomt. Het begint er dan ook stilaan op te lijken dat al wat Marini doet goud oplevert. Het resultaat is een razende start van De Adelaars van Rome en een mooie verkoop aan de kassa van de stripspeciaalzaken. Gezien de minutieuze voorbereiding en het werk dat Marini in het album stak (al herkenden we in het stadscentrum toch heel veel invloed van de tv-reeks Rome), hopen we dat ook het vervolg (dat begin 2009 moet verschijnen en zich grotendeels in de Germaanse bossen zal afspelen) reuzegoed meevalt. Marini moet dan alleen nog beslissen of het een vier- of vijfluik wordt.

> JACKY CORNELIS — februari 2008