Bibliografie van Juanjo Guarnido
• Reiziger
• Tovenarij
Bibliografie van Juan Díaz Canales
• Corto Maltese
• Fraternity
BLACKSAD 1
Ergens tussen de Schaduwen


Juanjo Guarnido + Juan Díaz Canales • Dargaud
48 p. (SC)
The whole shebang zit goed

Het eerste album van dit Spaanse duo is meteen een schot in de roos. Al bij het doorbladeren weet je gewoon: dit is een verdomd goeie strip! Guarnido is animator bij Disney en tekent de godganse dag oerlieve, ontwapenend schattige diertjes waar Disney het patent op lijkt te hebben. Misschien uit frustratie dat hij zijn strip bevolkt met harde, gemene, zwartgallige, kruiperige dieren — beesten eigenlijk.

John Blacksad is een zwarte kat (hij heeft wat weg van Bagheera, de panter uit Jungle Book) en privédetective. Uitdagend kijkt hij je aan op de cover. IJzig staat hij bij het lijk van een oude geliefde, een gevierde actrice. Hij is vastbesloten de moordenaar te vinden. Z’n uiterst efficïente zoektocht leidt ‘m naar een zekere Leon. Hij zou wat gehad hebben met de filmster, zij had een zwak voor mannen: met één had ze niet genoeg. Vanaf dan staat een slang de speurder naar het leven en als hij uiteindelijk Leon vindt, begraven op het kerkhof, belagen nog eens twee zware jongens de steeds dieper in de problemen zinkende kater. Gelukkig wordt hij de poot boven de kop gehouden door een politiecommissaris, want de affaire leidt tot de hoogste regionen. Blacksad krijgt vrij spel en maakt er gretig gebruik van…

De sfeer, de inkleuring, de tekeningen (ja, die meesterlijke tekeningen!), de zwarte ondertoon, het verhaal, the whole shebang kortom, alles zit goed. Het meeste plezier hadden we dan nog bij de laatste pagina, daar stond te lezen: “Einde van deze episode”. Dat betekent dat er meer van dit lekkers op komst is! Neen, de aankoop van deze strip is absoluut geen kat in een zak. Als we het konden, dan hoorde je ons spinnen tijdens het lezen.

> DAVID STEENHUYSE — november 2000