Bibliografie van Félix Vega
• Juan Buscamares
Bibliografie van Enrique Sánchez Abulí
• De Houding van de Missionaris
• Te Menselijk...
• Torpedo 1936
• Zwarte Oortjes
MARíA DOLARE$ 


Félix Vega + Enrique Sánchez Abulí • Prestige
48 p. (SC)
Verdampte impact

María Dolare$ verscheen eigenlijk al in de zomer van 2007, maar bleef door onachtzaamheid van de distributeur stof vergaren in het magazijn. Dit gewelddadige one-shotje van Spaanse makelij verdient het recht om in stripwinkels en vervolgens stripcollecties terecht te komen, ook al zindert er na lezing amper wat na. 

De doorbrave hobbyist-veearts Gene Quince heeft een eigen hondenkennel en wordt tijdens het eten gestoord door een knappe dame die hem wil meevragen naar een naburig bos voor een kwestie op leven en dood. Daarvoor moet de dokter wel toestemming krijgen van zijn bazige echtgenote. In een schuurtje in het bos bevindt zich de zwaargewonde crimineel Eddy Rock. Hij heeft dringend verzorging nodig. Zijn twee kompanen winden er geen doekjes om: de doc zàl helpen. Als bedanking voor de goede zorgen stelt de crimineel hem voor om bij de bende te blijven en zijn vrouw uit te schakelen. María helpt met haar troeven de dokter te overtuigen. Maar de criminelen maken misbruik van de gelegenheid en verkrachten de zwartharige schone. Nu goed, uiteindelijk houden de criminelen zich aan hun woord en gaan de twee kompanen op weg om de vrouw van de dokter te vermoorden. Maar zij laat zich niet zomaar beetnemen.

María Dolare$ is een bijzonder gewelddadig en bloederig verhaal waarvan de impact kort na het dichtklappen van het album al is verdampt. Voor het scenario tekent Abulí, die met Torpedo 1936 al een evenzeer gewelddadige gangsterstrip op zijn naam heeft. De tekeningen van Félix Vega, die in het Nederlands niet meer dan een album van Juan Buscamares bij Casterman heeft gepubliceerd doen denken aan die van Prado (Kronieken van de Onlogica, Krijtlijn) met een vleugje Hermann. Juan Buscamares was nog een kopie te noemen van Milo Manara's tekenstijl. Wie weet lezen we ooit nog een one-shotje van deze tekenaar.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2008