BERSERK 1


Kentaro Miura • GlĂ©nat
224 p. (SC)
16+-manga

Met een gigantisch zwaard op de rug en een ijzeren armprothese dwaalt een zwarte krijger, Guts genaamd, door het middeleeuwse Europa. Per toeval redt hij het leven van de elf Puck, die hem voortaan zal vergezellen. Eerste tegenstander van dienst is een lid van de Apostelen, een groepering onder leiding van de weerzinwekkende mensenetende demon, die een stad door middel van een schrikbewind in zijn macht houdt. Guts wordt echter gevangengenomen alvorens hij iets kan ondernemen. Het ziet er beroerd uit, maar dankzij Puck kan de strijd vooralsnog beginnen. Nadat hij in zijn eentje de krijgers van zijn tegenstander dreigt af te slachten, besluit de Apostel in te grijpen. Wat volgt is een hallucinant gevecht tussen twee duivels, waarbij Guts laat zien uit welk hout hij gesneden is...

Berserk is het archetype van de gewelddadige seinen manga. Kentaro Miura laat met zijn flitsende en technisch erg sterke tekenwerk geen kans onbenut om bloed, zombies en andere monsters op de lezers af te vuren. Een pure hack & slasher die in een razendsnel tempo de gevechten aan elkaar breidt. De expliciete inhoud maakt Berserk niet meteen voor iedereen toegankelijk. Het seinenlabel kan dan ook best letterlijk geïnterpreteerd worden.

Wat de leesbaarheid voor ons, Europeanen, overigens erg ten goede komt is de Europees-middeleeuwse setting. Achter al het geweld schuilt een op het eerste zicht klassiek fantasyverhaal. Dit eerste deel laat echter nog te weinig achtergrondinformatie los en is vooralsnog te suggestief om de term "origineel" te gaan hanteren. Wat dat betreft zullen we deze eersteling het voordeel van de twijfel moeten geven en afgaan op een indicatie zoals de hoge verkoopcijfers die deze reeks in Japan, de VS en Europese landen laat optekenen. Mensen die het Japans meester zijn kunnen stiekem deel 31 al verslinden. Wij kunnen enkel maar hopen dat Glénat de reeks aan een bij te houden tempo zal uitgeven.

> JACKY CORNELIS — december 2007