Bibliografie van Marc Védrines
• Islandia
Bibliografie van Jérémie Kaminka
• Marsupilami (deel 13)
PHENOMENUM 1
Opus 0


Marc Védrines + Jérémie Kaminka • Talent (Blitz - Millennium)
48 p. (HC & SC)
Hier moet je tijd voor maken

Net wanneer de twintigjarige wees Yann het om bestwil voor zijn vriendin wil uitmaken met haar, vuurt een scherpschutter een kogel op ‘m af. Niet getreurd, Yann zag het op tijd en zet zo maar eventjes de tijd stil. Een cruciaal moment dat hij te baat neemt om in gedachten aan Emma nog eens zijn verhaal te vertellen. Komt goed uit want wij mogen meelezen. Als zeventienjarige haalt Yann een domme streek uit met zijn vrienden. Lijdend voorwerp van die streek kan er niet mee lachen. In het aanschijn van zijn dood, ontdekt hij zijn gave: de macht om de tijd te kunnen stoppen, visueel sterk in beeld gebracht door een versnelde hartslag die zo ontzettend heftig pompt dat hij plots lijkt stil te staan.

Soit, van dan af profiteren hij en zijn vrienden ten volle van zijn gave door banken te overvallen, naakte meiden te beloeren en leukweg de Mona Lisa uit het Louvre te ontvreemden. Maar dan verlaat Yann zijn vrienden, raakt alsnog op het criminele pad, onderneemt een mislukte poging om voor Superman door te gaan, en wordt verliefd op de schone Emma. Allemaal goed en wel, maar Yanns exploten worden nauwlettend gevolgd door de Franse en internationale geheime diensten. Yann moet er aan...

Sprankelend geniale en zeer meeslepende strip met een voorlopig einde dat niet origineler kon verwoord worden dan "Begin..."

> DAVID STEENHUYSE — december 2002