Bibliografie van Georges Bess
• De Blanke Lama
• De Vampier van Benares
• Hannibal Vijf
• Juan Solo
PEMA LING 2
De Strijders van het Ontwaken


Georges Bess • Dupuis (Spotlight)
48 p. (SC)
Geen lieve Ling
Met harde hand brengt Agnai Tsang zijn leerlingen de beginselen bij van het "sengei ngaro", een gevechtstechniek die letterlijk "het brullen van de leeuw" betekent. Maar het gemekker van een geit verraadt de jonge Pema Ling die al maanden aan een stuk stiekem de geheime lessen volgt. Het meisje moet op het matje komen, maar tot grote verbazing van leraar Tsang kan ze de ingewikkelde oefeningen perfect uitvoeren. Daartoe zijn de andere leerlingen na drie jaar opleiding nog lang niet in staat. Zij volgen echter de lessen om morele discipline aan te kweken. Pema Ling daarentegen heeft maar één doel: wraak nemen op de moordenaars van haar ouders...

Vele strips die zich in Tibet afspelen hebben de neiging in mystiek gewauwel te ontaarden. Ook in Pema Ling zijn de dialogen van een ander niveau dan "Yo, die Tilen! Alles kits achter de rits?" (omdat niemand mag weten dat ze een meisje is, kent iedereen in het klooster Pema als Tilen). Neen, de taal is een stuk spiritueler van aard, maar Georges Bess is er niettemin in geslaagd om er een meer dan leesbare strip van te maken.

Bess vertelt het boeiende verhaal niet overhaast en neemt zijn tijd. Een prima keuze, want de ijle Tibetaanse lucht zorgt snel voor zuurstofgebrek. En omdat we al met ingehouden adem naar de knappe tekeningen staren, zou een Akira-tempo nefaste gevolgen hebben voor deze prachtstrip.

De Strijders van het Ontwaken bevestigt al het goede van het eerste deel. Het is het begin van een epische vertelling die voor ons gerust wat afleveringen mag voortduren. We zijn uitermate benieuwd hoe het welpje het zal schoppen tot "de leeuwin van de sneeuw".
> JEROEN FRANçOIS — maart 2006