Bibliografie van Marc VĂ©drines
• Phenomenum
ISLANDIA 1
Reis naar het Barre Noorden


Marc VĂ©drines • Dargaud
52 p. (SC)
Captain Iglo
De arme zestienjarige Fransman Jacques glipt als verstekeling mee op een vissersschip richting IJsland. In dit barre oord hoopt hij de visioenen te kunnen ontraadselen die hem al sinds zijn kindertijd achtervolgen. Maar zijn loutere aanwezigheid blijkt ook ongeluk te brengen over iedereen met wie hij in aanraking komt.

Het eerste deel van Islandia begint als een doordeweeks avonturenverhaal, maar gaandeweg sluipen er allerhande vreemde toestanden binnen. Geheimzinnige krachten lijken Jacques soms in bescherming te nemen, maar vaker nog naar het leven te staan. De ongewilde onheilsbode die hij blijkt te zijn, komt vooral tot uiting eens hij voet aan wal heeft gezet in het mistroostige IJsland.

Auteur Marc Védrines neemt hier naast de tekeningen ook zelf het scenario voor zijn rekening. De vele mysteries die zijn hoofdpersoon omhullen, plaatst hij gepast tegen de historische achtergrond van het kouwelijke eiland, toen de bevolking onderdrukt werd door de Denen en het christendom krampachtige pogingen deed om lokale geloofsstrekkingen hardhandig de kop in te drukken.

Hoewel de vroeg-tropische temperaturen van vandaag niet meteen het meest geschikt lijken om een strip boordevol ijszeeën, sneeuwstormen en kille landschappen bij te lezen, gaat Islandia er in als zoete koek. Ook al wekt het betwetertje Jacques niet meteen veel sympathie op, het feit dat hij zelf nog het grootste slachtoffer is van de raadselen die zijn leven beheersen, zorgen ervoor dat je geboeid blijft. Védrines schudt een hele doos puzzelstukjes uit en schuift er verwoed mee heen en weer, maar het is toch wachten op de volgende delen om je ook maar iets als een beeld te kunnen vormen. Het tekenwerk van Védrines is betrekkelijk eenvoudig en soms bijna schetsmatig, maar het past bij de geladen sfeer van het album.
> HANS OTTEN — maart 2007