Bibliografie van Freek Van Haagen
• Zornik
VIGILANTES 1
Alter Ego


Freek Van Haagen + Yorick Van Roye • Standaard Uitgeverij
48 p. (SC)
Zieltjes winnen

Flitsend teken- en inkleurwerk, een ultramoderne look, vurige dialogen, een opvallende cover en een cast die om ter hipst is. Opmerkelijk, maar is Vlaanderen er wel rijp voor? De liefhebbers van klassieke reeksen als Suske en Wiske, Jommeke of in mindere mate Kiekeboe zien we nog niet meteen spontaan grijpen naar Vigilantes. Het referentiekader van de nichefiguren ontbreekt het deze lezers wellicht. Al kan dat vooral een vooroordeel zijn van ons.

Scenarist Yorick Van Roye omschrijft Vigilantes, kortweg Vigs, in
dit interview als volgt: "In een naamloze grootstad is in het grootste geheim een nieuwe urban legend geboren. De Vigilantes zijn een spookverhaal. Niemand heeft hen ooit gehoord of gezien, behalve de neef van een vriendin van... enfin, je kent het wel. Student en freerunner Ben Bitaine start in opdracht een riskante infiltratiemissie die hem in een hellevaart meesleurt naar een groep niet-alledaagse stadsavonturiers." Uit de rest van het interview onthielden we vooral dat Van Roye zijn lezers, zijn doelpubliek, niet onderschat. Dat is te merken aan de intelligentie — zonder moeilijke trucjes te gebruiken! — waarmee hij zijn verhaal opbouwt en presenteert. De personages zijn perfecte acteurs en ontwikkelen zich als volwaardige karakters. Net die evolutie leidt tot verrassingen en climaxen waarbij de meeste vooroordelen van tafel worden geveegd.

Vigilantes is wat ons betreft een aanwinst in het Vlaamse striplandschap en in de eerste plaats een onverwachte, maar moedige keuze van Standaard Uitgeverij om het uit te geven. Alle lof. Na Figaro is dit opnieuw een uitgave van eigen bodem die in de eerste plaats een groot publiek wil aanboren in plaats van hoogdravend, artistiek en egocentrisch uit de hoek te komen. Het Vigilantes-team mikt hoger én weet ook nog eens een zekere eigengereidheid te handhaven. Nu alleen nog dat doodbrave Vlaamse verwachtingspatroon weten te doorbreken om effectief aan te slaan. Daar zal dubbel zo hard voor geknokt moeten worden. Laat deze bespreking al een eerste honderdtal zieltjes winnen.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2008