Bibliografie van Jean-Marc van Tol
• 'n Historische Gebeurtenis
• Fokke & Sukke
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Kort & Triest
• Strips in Stereo
NIEUWE INFORMATIE OVER DE DOOD VAN PRESIDENT OSWALDO (1977) EN ANDERE VERHALEN 


Jean-Marc van Tol • Catullus
46 p. (SC)
Het boek met de weinig exotische titel...
Met een titel als Nieuwe Informatie over de Dood van President Oswaldo (1977) en Andere Verhalen zal je nooit de prijs voor meest exotische albumtitel binnenhalen. Enkele palmbomen in je titel zetten zou hier eventueel misschien wel kunnen helpen, al zal dat ongetwijfeld niet de bedoeling zijn van Jean-Marc van Tol, auteur van deze bundeling van korte strips. Van Tol, bij het grote — en vooral Nederlandse — publiek bekend als coauteur van de populaire cartoonreeks Fokke en Sukke, verrast vriend en de occasionele vijand met sterke, korte verhalen in een tekenstijl die je niet meteen van hem zou verwachten. Het titelverhaal — je weet nog wel: de titel zonder exotische palmbomen — brengt de lezer op de hoogte van de kwalijke rol die onder andere de Seguridad, een door de bevolking zeer gevreesde overheidsdienst, speelde in de dood van President Oswaldo. In ware documentairestijl trachten van Tol en Bastiaan Geleijnse, eveneens coauteur van Fokke en Sukke en tekstleverancier van dit verhaal, de bewijsstukken aan te leveren. Klinkt saai? Verkeerde indruk want jij als lezer wordt helemaal meegezogen in een bad van intriges met een absoluut verrassende apotheose die je even verdwaasd achterlaat om een tel later schuddebuikend van het lachen over de grond doet rollen. Enfin, dat deden wij toch. Noem het desnoods een exotische reactie.

Niet alleen President Oswaldo zonder palmbomen kon echter boeien. Ook de andere korte, 'literaire' strips in de bundeling zullen jouw aandacht trekken. Het kortverhaal Wat er Had Kunnen Gebeuren bijvoorbeeld. Daarin confronteert van Tol de lezer met de gevolgen van bepaalde keuzes die worden gemaakt in het leven en welke gevolgen die keuzes dan weer hebben voor andere mensen. Je hoeft overigens niet te hopen of geen schrik te hebben — mocht je voor dit laatste kiezen, ben jij dus de occasionele vijand — dat van Tol ooit een boek zou verstrippen. Het waarom legt hij uit in het drie bladzijden tellende Uit de Kast.

Zeven korte, literaire werkjes dus, die elk in hun eigen stijl worden aangeboden maar steeds ondersteund worden door maar één steunkleur. Wederom niet exotisch maar in deze mocht de Stripschap-prijswinnaar van 2003 — jaja, dat mag ook even vermeld worden — zijn palmbomen gerust thuislaten.
> KURT MORISSENS — maart 2007