Bibliografie van Naoki Urasawa
• 20th Century Boys
• Pluto
• Pluto
MONSTER 13
Ontsnapping


Naoki Urasawa • Kana (Big Kana)
224 p. (SC)
De beste mangareeks in het Nederlands!

De mangagolf spoelt nu al twee-drie jaar over het Nederlandstalig gebied. Waar de uitgevers vroeger huiverachtig waren (onze markt was er zogezegd niet klaar voor), lijkt de kraan tegenwoordig goed opengezet te zijn. We mogen daar toch wel erg blij mee zijn. Niet alleen heeft dit weer een nieuw lezerspubliek opgeleverd (waaronder opvallend veel jonge vrouwen), maar het heeft ook echte pareltjes naar ons gebracht. Onder die pareltjes zitten zeker de twee series van Naoki Urasawa (20th Century Boys en Monster), die wedijveren om de titel "de beste mangareeks".

Monster begint in een ziekenhuis in Duitsland. De jonge Japanse arts Tenma is een briljante hersenchirurg en niets lijkt zijn carrière in de weg te staan. Ook heeft hij een relatie met de dochter van de ziekenhuisdirecteur. Maar al snel komt hij ook in aanraking met het gekonkel foes en opportunisme die in de top van het ziekenhuis plaatsvinden. Als een beroemde operazanger het ziekenhuis wordt binnengebracht, moet Tenma een Turkse gastarbeider aan anderen over laten. Die gastarbeider sterft en Tenma voelt zich schuldig. Als deze situatie zich opnieuw voordoet met een spoedoperatie van de burgemeester kiest Tenma ervoor om, tegen de orders in, een klein jongetje (Johann) met een kogel in zijn hoofd te opereren. Als Tenma er later achterkomt dat dit "onschuldige" jongetje een monsterlijke moordenaar blijkt te zijn, probeert hij zijn fout te herstellen. Tegelijk wordt hijzelf verdacht van enkele van de moorden die door Johann zijn gepleegd.

Wat volgt is een ijzingwekkende speurtocht naar Johann, maar vooral ook naar zijn oorsprong. Elk deeltje komen we meer te weten over HOE zo'n kind tot het monster is gemaakt dat het nu is. In dit dertiende deeltje wordt Tenma dan toch gearresteerd en hij lijkt zich erbij neer te leggen. Totdat zijn ex-verloofde Eva bedreigd wordt door een aanhanger van Johann. Dit is net de vonk die Tenma nodig heeft om weer in actie te schieten. Hij weet uit de gevangenis te ontsnappen, maar komt te laat... Eva is verdwenen! Ook blijkt er een verband te zijn tussen Tenma's advocaat Fritz Verdeman en het monster Johann.

Urasawa weet perfect hoe hij een verhaal moet vertellen. Hij biedt een intrigerende hoofdplot, maar ook met goed uitgewerkte subplots. En zijn personages zijn karakters van vlees en bloed. Voeg daarbij nog de zeer goed uitgewerkte tekeningen waarbij vooral de prachtige mimiek van de personen in het oog springt.

De serie zal in totaal achttien delen tellen. In Frankrijk is de reeks al eens genomineerd geweest voor het beste scenario op het festival van Angoulême in 2003. Het moest het toen afleggen tegen het eerste deel van Quartier Lointain van zijn landgenoot Jirô Taniguchi. Een jaar later werd zijn andere serie, 20th Century Boys, bekroond dan weer wel als beste serie op datzelfde festival.

> ERIK HUBRECHSEN — februari 2009