Bibliografie van Stefano Carloni
• Sinclair
Bibliografie van Luca Blengino
• Casus
• De 7 Wonderen
• WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog
• Zeven
DE VORSERS 2
Uraniborg 1594 - Het Beest van het Eiland


Stefano Carloni + Luca Blengino • Daedalus
56 p. (HC & SC)
Dodelijke retraite

Wetenschappers die zich bewust van de bewoonde wereld afzonderen om erudiet naar de sterren en andere zaken te kunnen staren, het is lange tijd een beproefd concept geweest. Op voorwaarde natuurlijk dat ginds dan geen meervoudig moordenaar rondwaart. Wanneer dat wel het geval is, mag een geleerde op onderzoek uit...

De reeks De Vorsers blijkt een formulestrip te zijn. Ook dit keer wordt een geleerde omwille van zijn specifieke kennis naar een plaats van misdaad geroepen om ginds met een toevallige sidekick, eveneens een geleerde, het mysterie te ontrafelen. Dit keer zijn Galileo Galilei en Johannes Kepler de vorsers van dienst. Zij trachten een sadistische moordenaar te ontmaskeren die toeslaat op slot Uraniborg, een burcht op het eiland Hven (hedendaags Zweden) waar de Deense koning Frederik II een stel geleerden had samengebracht.

De Europese variant van het Amerikaanse GPS is naar Galileo Galilei genoemd. Ondanks alle cryptische boodschappen vindt de man dus vlot zijn weg in dit eigenaardige mooronderzoek. Zo presenteert ook dit verhaal van Luca Blengino (onder redactie van Jean-Marc Lainé) zich als een vlot leesbaar detectiveverhaal. Opgebouwd als flashback en zonder pretentie is het niet minder (maar ook niet meer) dan een aangename portie leesvertier. Andermaal in beeld gebracht door Stefano Carloni, die wel lijkt te houden van historische kostuums, want ook in zijn andere projecten is daar geen gebrek aan. Dat vinden we hoegenaamd niet erg.

> DIEDERIK VAN DE VELDE — april 2018