Bibliografie van Jordi Bernet
• Tex Willer Classics
Bibliografie van Enrique Sánchez Abulí
• De Houding van de Missionaris
• María Dolare$
• Te Menselijk...
• Zwarte Oortjes
TORPEDO 1936 INT 2


Jordi Bernet + Enrique Sánchez Abulí • Uitgeverij HUM!
144 p. (HC)
Homo homini lupus est

Ofte: de mens is voor de mens de grootste last. En haast nergens zien we dat zo goed geïllustreerd als in deze reeks. De meeste striphelden zijn op zijn minst mensen met een goede inborst. Ruwe bolster, blanke pit, je kent dat wel. Niet zo bij Torpedo. Torpedo is door en door slecht. Moordenaar, verkrachter, afperser, geweldenaar,... De lijst met zijn misdaden is schier eindeloos. In de wereld waarin hij vertoeft, heeft hij echter ook niet de luxe om eerlijk, braaf en grootmoedig te zijn. In zijn wereld levert je dat een kogel in de pens op en bloed je dood in een steegje. In het jaren 1930 in New York ben je een wolf of ben je een schaap. Driemaal raden voor welk lot Torpedo gekozen heeft... In deze tweede bundeling zien we voornamelijk hoe Torpedo in aanvaring komt met andere wolven, en hoe hij daar de ene keer als winnaar uit komt, en de andere keer blij mag zijn dat hij het nog kan navertellen. Dan likt hij zijn wonden en zint hij op wraak.

Hoe grimmig en bloederig het er ook aan toe gaat, toch zijn er momenten voor humor die het geheel in balans houden. Vaak is assistent Rascal hier de pineut, maar nu leren we ook hoe het onwaarschijnlijke duo tot stand kwam in het eerste van de elf verhalen die hier gebundeld werden.

We verkozen deel 1 van deze vijfdelige bundeling al tot een van de strips van het jaar 2017, en wat ons betreft mag deze heerlijk geschreven en meesterlijk getekende reeks wel elk jaar opduiken in dat lijstje. Met deze grimmige en bloederige sprookjes voor het slapengaan, bezorg je de meest geharde criminelen boze dromen.

> WIM DE TROYER — maart 2018