Bibliografie van Philippe Jarbinet
• De As van de Katharen
• Sam Bracken
• Sandy Eastern
AIRBORNE 44 3
Omaha Beach


Philippe Jarbinet • Casterman
48 p. (HC)
Vakmanschap

Omaha Beach is geen strandparadijs in Bali, Australië of Hawaï. Dan moet het zeker het strand zijn in Normandië waar de geallieerde soldaten in 1944 voet aan land zetten? Bijna goed. Omaha Beach was de codenaam van een van de vijf landingzones van de geallieerden op 6 juni 1944. De andere vier waren Utah, Gold, Juno en Sword. Vele duizenden soldaten zijn hier aan land gegaan om Europa te bevrijden van het juk van nazi-Duitsland. Een van hen is het fictieve personage Gavin Jentro. In dit nieuwe deel van de absolute topreeks Airborne 44 wordt door tekenaar en scenarist Philippe Jarbinet zijn liefdesverhaal vertaald. Een verhaal dat begint in 1938 wanneer Gavin met zijn ouders op vakantie is aan de Franse kust. Daar leert hij de mooie Joanne kennen en wordt spontaan verliefd op haar. Na zijn terugkomst in de VS blijven ze contact houden. Gavin wordt echter opgeroepen voor militaire dienst en uiteindelijk naar Europa verscheept. Hij zet voet aan land op hetzelfde strand waar hij eerder zo'n fijne zomer heeft beleefd. Zou Joanne op hem wachten voorbij de vuurlinies?

Films als Saving Private Ryan hebben de invasie van Normandië al meesterlijk maar ook bloederig in beeld gebracht. Gelukkig bespaart Jarbinet ons de rondvliegende ingewanden. Maar hij tekent het geheel wel heel realistisch. Veel ideeën en aanwijzingen heeft hij gekregen van veteranen die de echte geallieerde aankomst hebben meegemaakt. Behalve een talentvol tekenaar is Jarbinet ook een scenarist van hoog niveau. Hij gebruikt verschillende personages en hun gevoelens waardoor het verhaal ook diepgang krijgt.

De eerste twee delen van Airborne 44 verschenen tegelijk in 2009 en werden meteen ontzettend enthousiast onthaald. Jarbinet toonde hiermee wederom zijn vakmanschap aan na de prachtige tiendelige reeks De As van de Katharen. Groot was onze vreugde dan ook toen we vernamen dat er een nieuwe cyclus van Airborne 44 zou verschijnen. En het wachten was het meer dan waard.

> DAI HEINEN — oktober 2011