Bibliografie van Carlos Ezquerra
• Preacher Deluxe
JUDGE DREDD 
De Geschiedenis van de Gerechtigheid


Carlos Ezquerra/Kev Walker + John Wagner • Dark Dragon Books
144 p. (HC)
Politie, rechter én beul

De democratie heeft gefaald. De VS zijn de VS niet meer. Alle welvaart zit gecentreerd op één punt: Mega-Stad. Alles daarrond is razernij, wildernis en rebels. Natuurlijk heb je ordehandhavers nodig, en niet het type dat mensen eerst oppakt voor een lang aanslepend proces. De judges zijn agent, rechter en beul in één. In een oogwenk beslissen ze de strafmaat en voeren die ook vrijwel meteen uit.

Judges zijn gekloonde mensen die dus moeten zorgen dat alles vlot verloopt in het nieuwe land. Uiteraard is dat niet het geval, anders zou er geen verhaal komen van Judge Dredd. Een groepje Norms ('normale' mensen) vraagt één miljard credits losgeld voor Judge Eustace Fargo. Eenmaal op weg komen ze heel wat hindernissen tegen, waaronder Muten (gemuteerden) en Norms. Wanneer aangekomen in Fargoville, geloven ze hun ogen niet. Het volk lijkt bezeten door het wetboek en bijna alle mannen heten Eustace. Op die plek staat zelfs een museum over Fargo's leven, wat niet volledig klopt met de realiteit volgens Dredd.

Het verhaal komt meteen op gang terwijl in de loop van de tocht meer info wordt gegeven over de Judges en de situatie op dat moment. Dat zorgt ervoor dat het begin vrij moeilijk te volgen is voor mensen die nog niet bekend zijn met de reeks of met het concept, maar voor ons is hij niet nieuw. Hoewel deze reeks noch bij Marvel, noch bij DC hoort, is het toch een vrij complete reeks van hoge kwaliteit. Wij hebben de originele Dredd-comics nog van JuniorPress, dus was het een blij weerzien met een erg interessante comic. En dat vertaalde zich ook naar het witte doek, want Sylvester Stallone verscheen in 1995 als Dredd in de bioscoop en in 2012 kwam een nieuwe verfilming. En als we de filmwebsite IMDB mogen geloven, komt er nog een tv-reeks aan...

> SEPPE COOLS — februari 2018