LIVE. JAZZCONCERTEN OP PAPIER 


Pieter Fannes/Yann Bagot • Bries
216 p. (HC)
Spelplezier

Jazz... We hebben een haat-liefdeverhouding met dat muzikaal genre! Prachtige, pure momenten wisselen af met technisch gepriegel en de kant die de melodie uitwaaiert, is vaak niet de onze.

Een boek over jazz? Tja... Onvermijdelijk dat we dat ook met de nodige argwaan bekijken. Onze vooroordelen moeten we gelukkig al snel overboord gooien. Live. Jazzconcerten op Papier is een fraai boekwerk geworden en een grootse hommage aan de jazzmuziek. Het opzet leek ons niettemin niet zo simpel. Pieter Fannes en Yann Bagot posteerden zich met hun tekengerief in de buurt van de podia van Jazz Gent, Jazz Middelheim en aanverwanten en schetsten wat de musici op de bühne lieten zien. Die speciale aanpak resulteert in een boek dat bolstaat van beweging en ritmiek. Het spelplezier van de muzikanten straalt zichtbaar af op beide tekenaars en door gebruik te maken van diverse technieken verveelt het kijkboek dan ook geen seconde. Regelmatig worden de geïllustreerde pagina's onderbroken door beschouwingen van jazzkenners en snippets uit interviews met de muziekgrootheden en ook dat enthousiasme werkt zeer aanstekelijk.

Zo is dit een fijn uitgegeven eerbetoon geworden aan de Wayne Shorters, Randy Westons en Marc Ribots van deze wereld, maar wel eentje dat ook de jazz-links-laat-liggers ongetwijfeld weet te bekoren. Uitgeverij Bries weet voor de zoveelste keer onze horizon te verruimen en daar kunnen we hen alleen maar heel dankbaar voor zijn...

> MARIO STABEL — januari 2018