Bibliografie van Pierre Bailly
• Agadomgorodok
• Het Seizoen van de Palingen
• Ludo
STOPPELTJE 6-7-8-9
6. Een Stoppelig Cadeau - 7. Kramiek de Kleine Boef - 8. Het Schaduwbos - 9. De Schat van Kokos


Pierre Bailly + CĂ©line Fraipont • Dupuis
32 p. (HC)
Hoe leer ik mijn peuter strips lezen?

Na tien jaar is Stoppeltje terug. En dat is zonder overdrijven het beste stripnieuws van dit jaar. Dankzij deze boekjes heeft ons kroost strips leren lezen. Honderden avonden hebben we De Gulzige Zeemeermin voorgelezen aan onze peuters, of beter nog hebben ze het zelf verteld aan ons. Keer op keer. Nooit werden ze het beu. Het boekje ziet er tien jaar na datum niet meer uit, maar tot op vandaag lezen de kids strips. Oef!

De Stoppeltjes-verhalen schitteren in eenvoud. De eerste pagina is nog een collage van losse peuterboekprentjes waarin je het pluizige ventje ziet ontwaken, ontbijten en zijn boekentasje aandoen om naar school te gaan. Echte vertel- of voorleesprentjes. Maar vanaf pagina 2 begint de echte strip. Je ziet Stoppeltje wandelen. Altijd op dezelfde plaats: in het midden van het prentje. Hij krijgt op weg naar school te maken met naargelang het boekje, straffe weersomstandigheden gaande van zon, wind, regen of sneeuw. En dan begint Het Grote Avontuur. Een pagina verder merk je dat Stoppeltje ook links en rechts in een prent kan staan. Zo ontdekt je peuter pagina na pagina de bladspiegel, kadreringstechnieken, de cliffhanger, bewegingslijntjes, perspectieven,... Subtiel wordt de unieke striptaal je ukkepuk bijgebracht in dat strak volgehouden links-rechts-leesritme. Dit is verbazend goed doordacht werk van de Algerijn Pierre Bailly die zijn strepen al verdiend heeft met Ludo, Agadamgorodok en het schitterende Het Seizoen van de Palingen.

Toegegeven, de stripjes hebben hun vast stramien. Na een paar pagina's gebeurt steeds iets magisch waardoor Stoppeltje een wonderlijk avontuur meemaakt. Dat loopt altijd goed af, maar op een bepaald moment wordt het moeilijk en dan biedt een foto van mama steeds soelaas. Uiteindelijk eindigt het verhaal steevast dat Stoppeltje braafjes weer thuiskomt en onder de lakens wordt gestopt met in zijn handjes een geweldig souvenir van zijn avontuur.

Begin december kwamen vier nieuwe boekjes uit, gedragen door de tekenfilmserie die je op Ketnet kan zien. Elk stripje heeft een wat verborgen educatieve peuterboodschap zonder betuttelend over te komen. Kies gerust uit Een Stoppelig Cadeau (je moet niet altijd nieuw speelgoed willen, wees tevreden met wat je hebt), Kramiek de Kleine Boef (laat je niet beïnvloeden door anderen, volg je intuïtie), Het Schaduwbos (wees niet zo vooringenomen en vrees het onbekende niet) en De Schat van Kokos (driftbuien helpen niet om je probleem op te lossen).

Stoppeltje leert je peuter de unieke striptaal. Daardoor zijn ze de ideale instapstrip tot het echte werk. Schitterend in alle eenvoud maar superefficiënt!

> WOUTER PORTEMAN — december 2017