NERD VADER 


Seb Piquet • Dargaud
192 p. (HC)
Buiten verwachting hartverwarmend én grappig

In onze herinneringen horen we janhagel op scholen Nerd Vader! roepen naar het groepje jongeren dat vaak keuvelt over geeky stuff en hun zinnen volproppen met citaten uit films. Als ware Star Wars-liefhebber liet ondergetekende zich door de cover verleiden om het album te bespreken. Want ja, dat zal wel iets met een nerdy Darth Vader te maken hebben, zeker?

Fout! Toch doet het album de titel alle eer aan, want we hebben te maken met een nerdy vader. Een teleurstelling was het allerminst, omdat we gewoon verrast werden met verwijzingen naar nog meer films, comics, enzovoort. Zo krijgen we enkele gags voorgeschoteld die te maken hebben met — uiteraard — Star Wars, Batman, The Lord of the Rings en tutti quanti.

En zoals geeky papa's nu eenmaal zijn, spelen ze graag hun lievelingsfilms na met hun kroost. Zo zien we zijn vierjarig dochtertje Mathilde vaak verkleed als jedi of als meester Yoda. En dan blijft Nerd Vader zijn willetje steeds doordrijven en maakt hij zijn dochter bang met enge verhaaltjes voor het slapengaan over heksen, weerwolven en andere mystieke wezens. Wanneer het meisje eindelijk moedertje met de poppen wil spelen, moet hij het altijd verpesten met vechtpartijen en laserzwaarden.

Wat het concept betreft, heeft Nerd Vader heel wat weg van Nobs gagreeks Dad. De tekenstijl ligt dan weer mijlenver uit elkaar, maar the Force is in beide gevallen erg aanwezig. En met een kleine tweehonderd pagina's aan grappen zal er zeker wel wat tussen staan dat je ontroert, doet lachen of flashbacks bezorgt naar de goede, oude tijd...

> SEPPE COOLS — december 2017