CELESTINE EN DE PAARDEN 1
Salar Vliegt!


Stefano Turconi + Lili M├ęsange • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Voor de Celestine in elk van ons

Meisjes en paarden zijn al vaak één pot nat, strips die beiden samenbrengen zijn een afzonderlijk genre. Sla er de vele strips uit de meidenbladen Tina en Penny maar eens op na. Op albumgebied blijft het wat behelpen met gagreeksen als Galop (Uitgeverij De Boemerang, na vijf delen in vertaling stopgezet), het recente Yvonne de Amazone (Strip2000, door Ben Westervoorde) en euh...? Met Celestine en de Paarden komt er een aardige stripreeks bij. In het Frans zijn er al vier albums verschenen.

We leren de tienjarige Celestine kennen als iemand die bezeten is van paardrijden. Tot voor een paar maanden geleden zocht ze nog naar een geschikte hobby. Door een vriendelijk gebaar van een paard, die ze van haar brutale berijder redde, krijgt ze meer interesse voor de manège en de paarden waar ze al eens langsloopt. Het duurt niet lang of ze heeft een abonnement (op zich al het onderwerp voor een verhaaltje) en is ze opgenomen in de minibiotoop van paarden, knollen en muilezels met elk hun karakter, de werknemers, vrienden en vriendinnen die ze er leert kennen.

De dagboekachtige vertelling, het plezante personage Celestine en haar omgang met anderen overtuigden ons ervan dat dit een aanrader is voor meer dan alleen paardenliefhebbers, voor meer dan alleen Celestine, de dochter van de uitgever die we zagen glunderen toen hij deze charmante strip voor het eerst aan ons voorstelde. Zonder sentimenteel en girly te willen overkomen: het is voor de ontvankelijke Celestine in elk van ons...

Tekenaar Stefano Turconi heeft eeen Disney-achtergrond en dat is goed te merken aan de souplesse van de tekeningen en uiteraard ook aan de dieren die hij persona geeft.

> DAVID STEENHUYSE — juli 2015