Bibliografie van Enrico Marini
• De Aasgieren
• De Adelaars van Rome
• De Schorpioen
• Gipsy
• Olivier Varèse
• Ster van de Woestijn
• Ster van de Woestijn
BATMAN - THE DARK PRINCE CHARMING 1


Enrico Marini • Dargaud
72 p. (HC & SC)
Batman by Marini

Normaal verschijnen de avonturen van de caped crusader in vertaling bij RW Uitgeverij, maar een Batman-avontuur bij Dargaud? Dat komt omdat het een Batman by Marini betreft. En niet zomaar het zoveelste Batman-avontuur, maar een heel speciale en ook een heel goede.

Volgens Enrico Marini was het altijd een jeugddroom om een keer een Batman-verhaal te tekenen. En het gaat hem uitermate goed af. Dankzij zijn vaak wisselende camerastandpunten staat het verhaal bol van geslaagde actiescènes en de dubbele pagina waar Batman geniet van een uitzicht op Gotham City is verbluffend. Zijn tekenstijl ligt in het verlengde van De Schorpioen en De Adelaars van Rome, dus je weet wat je grafisch kan verwachten.

Qua verhaal kiest hij gelukkig voor een weinig risicovolle benadering, je hoeft niet bang te zijn voor diepgaande, psychische analyses van de personages of soms onnavolgbare dialogen. Aartsvijand Joker ontvoert een jong meisje en tijdens het verhaal ontdekken we steeds meer waarom The Joker uitgerekend haar kiest en waarom Batman zo gedreven is haar terug te vinden. Het begint met een mislukte overval op een juwelier waardoor The Joker geen geslaagd verjaardagscadeau heeft voor zijn vriendin Harley Quinn.

De aantrekkingskracht van een held hangt vaak af van de sterkte van zijn tegenstanders. En juist dat psychopathische aspect van The Joker is een reden dat veel schrijvers juist hem kiezen als tegenstander. Het beste voorbeeld daarvan is The Killing Joke van Brian Bolland en Alan Moore. Of Marini's tweeluik een even grote status krijgt als deze klassieker zal de tijd uitwijzen, maar dat wij onder de indruk zijn van zijn kwaliteiten is zeker. Marini zet The Joker neer als een moordzuchtige maniak met het bekende uiterlijk. Sommige scènes zijn een kruising van The Joker gespeeld door Jack Nicholson en andere weer door Heath Ledger.

Marini vernieuwt niet, maar dat willen we ook niet altijd. Harvey Dent (Two-Face) komt op een pagina voor, Killer Croc gaat nog ouderwets straatvechten met Batman en Catwoman zien we ook de revue passeren. Ook commissaris Jim Gordon en zijn bekende schijnwerper ontbreken niet.

Commercieel kan deze strip voor Marini wel eens heel interessant worden als de Amerikaanse verkoop een succes wordt. Want dan zijn nieuwe Batman-verhalen van hem heel waarschijnlijk. Hij koestert nu al plannen voor een verhaal over The Joker en verhalen met andere superhelden. Maar eerst volgt nog een album in de reeks De Schorpioen om de cyclus af te ronden en het vervolg van De Adelaars van Rome, na de afsluiter van Batman - The Dark Prince Charming welteverstaan.

> DAI HEINEN — november 2017