STERRENWAAS 1


Rudy Spiessert + HervĂ© Bourhis • Silvester
48 p. (SC)
Wankel

Nu de trailer van het volgende hoofdstuk in de Star Wars-saga op de mensheid is losgelaten, kan de gekte weer losbarsten. In dat zog publiceert Dark Dragon Books sinds de vorige episode de ene na de andere cyclus die gaten opvult tussen de verschillende films of die zijsporen in hetzelfde sf-universum verkent. Parodieën zijn er ook bij de vleet, als film of op papier, al vinden we de XXX-parodie eerlijk gezegd wat slapjes.

Het bij Silvester verschenen Sterrenwaas tapt eveneens uit het humoristische vaatje. Hervé Bourhis en Rudy Spiessert hervertellen Episode IV met de belangrijkste intriges, wendingen en personages. Het originele is dat ze er een middeleeuwse ridderreeks van maken met C3PO en R2D2 als een druïde en een onverstaanbare fakir, Chewbacca als de barbaar Reuzel, Darth Vader als Heer Zwardveder, Jabba de Hut als een mossel en ga zo maar door. De belangrijkste rollen blijven qua karakter trouw aan het origineel: een wat naïeve boerenkinkel, een macho en een betweterige prinses. En omdat alles naar een middeleeuwse setting wordt overgeheveld, is de Millennium Falcon hier een reusachtige koekoek.

Dit soort oefening staat of valt met het kaliber van de grappen en ons verdict na het eerste deel is dat het wat wankel is. Per halve pagina is er min of meer een pointe terwijl het verhaal gewoon doorloopt. Soms komen die pointes geforceerd over en zijn ze gewoon niet grappig en eerst is het tempo te mak omdat het niet voldoende opschiet. Maar een keer Heer Zwardveder Prinses Leica probeert te chanteren met snoep en bloedworst (haar favoriete gerechten) begonnen onze lippen meer en meer te krullen. Hoe beter je de films kent, hoe meer hiervan te genieten valt, zolang je geen blasfemie duldt jegens de producties van George Lucas, natuurlijk. Maar als je al kon lachen met Mel Brooks' Spaceballs, lukt je dat vast ook met deze Sterrenwaas.

Ondertussen zijn er in het Frans al vier albums verschenen. Na de episodes IV, V en VI volgt de prequelcyclus I met de ondertitel Nog Langer Geleden. We kunnen nog een tijd voort.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2017