Bibliografie van Akira Toriyama
• Dragonball - Ultimate Edition -
DRAGON BALL 85
De Ontknoping


Akira Toriyama • GlĂ©nat
96 p. (SC)
Afscheid is pijnlijk... en een Kamehameha is nog veel pijnlijker

Sangoku, Vegeta, dikke Boo en Satan bevinden zich nog steeds op het slagveld waar ze het moeten opnemen tegen de boosaardige Boo. Het lot van het universum hangt af van de uitkomst van dit gevecht. Helaas is Sangoku bekaf van het opladen tot Super-Saiyen 3, wat in een levend lichaam veel energie vergt. Beide Boo's zijn hard in het gevecht maar dikke Boo (die niet boosaardig is) is aan de verliezende hand. De tijd dringt en Vegeta verzint een strategie om de strijd alsnog te winnen. Hij laat Dende en de Kaioshins naar de planneet Namek gaan om daar de Dragon Balls te gebruiken en Porunga, de draak van Namek, drie wensen te laten vervullen. Vegeta heeft er slechts twee: de aarde in zijn oorspronkelijke staat herstellen en alle aardbewoners die gestorven zijn sinds de komst van Babidi weer tot leven te wekken, met uitzondering van misdadigers. Nadat ze daarin slagen, kan de tweede fase van het plan van Vegeta in werking treden: de Genki-Dama, de supersterke aanval die meester Kaio indertijd aan Sangoku leerde. Het maakt gebruik van de kracht van alle levende wezens in de buurt. Via meester Kaio kan Vegeta met iedereen op aarde praten en vraagt hen hun handen in de lucht te steken om de Genki-Dama krachtig genoeg te maken om Boo te verslaan. Vegeta's poging en die van Sangoku zijn grotendeels vruchteloos maar wanneer Satan de wereld vraagt om hun handen in de lucht te steken wordt de Genki-Dama sterk genoeg en kan Sangoku de boosaardige Boo elimineren.

Het verhaal eindigt tien jaar later. Sangoku wil deelnemen aan het kampioenschap omdat hij verwacht dat er iemand met gigantisch grote kracht gaat deelnemen. Ook Vegeta, Trunks, Sangoten en Pan, de dochter van Sangohan en Videl, nemen deel. Ook dikke Boo overleefde het gevecht met de boosaardige Boo en helpt Sangoku de trekking van de gevechten te manipuleren. Sangoku wil het namelijk opnemen tegen een kleine jongen, Oob genaamd. Na het gevecht kan hij Oob overtuigen om zich door hem te laten trainen. Klein detail: Oob is de reïncarnatie van de boosaardige Boo...

Het is zeven jaar geleden dat Glénat de stap zette om de populaire reeks Dragon Ball in het Nederlands te vertalen. De klassieker van Akira Toriyama is zonder twijfel een van de meest bekende mangareeksen ter wereld en bleek ook in onze contreien voldoende te verkopen om de reeks volledig uit te geven. De reeks volgt de evolutie van Sangoku en zijn vriendenkring. In De Supersonische Wolk maakten we kennis met hem als kind en we zagen hem in de reeks volwassen worden. Hij werd een sterke vechter, een flinke knaap, wereldkampioen, vader, en zelfs Super-Saiyen. Ook de anime werd wereldwijd een succes. De manga Dragon Ball werd in twee stukken in animatievorm omgezet, namelijk Dragon Ball en Dragon Ball Z. Deze laatste volgt Goku's jaren als volwassene nadat hij een aantal jaren terug de demon Ma Junior overwon en wereldkampioen werd. De anime werd zo'n formidabel succes dat studio Toei Animation besloot nog een vervolg aan het verhaal te breien. Zo ontstond Dragon Ball Grand Tour (GT) die de verdere avonturen van Sangoku en zijn vrienden verhaalt. De reeks bestaat alleen in animevorm, niet in manga. Op die manier leeft de saga van Sangoku nog steeds door. In 1997 ontstond zelfs een mythe dat Dragon Ball nog een extra vervolg zou kennen in de toekomst dat Dragon Ball AF zou heten. Of het er ooit nog van zal komen, valt te betwijfelen. Meer heil zien we in de verfilming van Dragon Ball die deze zomer op het wereldwijde publiek wordt losgelaten. In ieder geval is de successaga als formule een wereldwijde hit.

> GILLES CALLENS — maart 2008