Bibliografie van Régis Loisel
• De Grote Dode
• De Grote Dode
• Mickey Mouse
• Op Zoek naar de Tijdvogel
• Op Zoek naar de Tijdvogel
• Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht
• Peter Pan
• Pyrenee
• Troebele Begeerten
MAGASIN GéNéRAL integraal2
4. De Biecht - 5. Montreal - 6. Ernest Latulippe


Régis Loisel/Jean-Louis Tripp • Casterman
224 p. (HC)
Stroomversnelling

Vorig jaar verscheen de eerste van drie integrales om de negendelige reeks Magasin Général van Régis Loisel en Jean-Louis Tripp te bundelen. Hieronder hernemen we de besprekingen van de losse delen 4, 5 en 6.



Deel 4: De Biecht (2008)

We gaan terug naar de jaren 1920. Het plattelandsdorpje in Quebec (Canada) ligt nog behoorlijk geïsoleerd. De mannen werken langere tijd in de bossen voor de houtkap en de vrouwen houden het dorp verder draaiend. Iedereen kent elkaar en de sociale controle is natuurlijk groot. Marie is net weduwe geworden en moet de winkel (de Magasin Général) nu in haar eentje runnen. En dan komt Serge uit Parijs ineens aan op zijn motorfiets. Als de spreekwoordelijke steen in de vijver veroorzaakt zijn aanwezigheid de nodige commotie. Allereerst trekt hij bij Marie in en vervolgens opent hij een restaurant bij de winkel. Zeer voorzichtig raakt men gewend aan al die nieuwigheden. De dorpsgemeenschap heeft beslist: Serge is een geschikte vent en moet maar zo gauw mogelijk trouwen met Marie. Ook Marie zelf droomt hier al van. Maar dan komt de volgende flinke rimpel in de vijver. Serge bekent aan Marie dat hij homoseksueel is, een flink taboe in die tijd. Marie weet dan ook niet om te gaan met dit nieuwe probleem. Zij moet haar verhaal uiteindelijk kwijt aan de pastoor in een biecht. Nu is ook de pastoor in gewetensnood en dit leidt tot een coming out bij een select groepje mensen.

Het aantrekkelijke van deze strip is dat de gebeurtenissen klein zijn, maar de emoties groot. Die emoties werken ook nog verstikkend in een tijd van taboes en sociale controle. Als lezer voel je de krop in je keel. Een emotionele trip. En zo komen we op de auteurs van deze strip: Jean-Louis Tripp en Régis Loisel. De manier van hun samenwerking wordt ook in dit album aan de hand van een voorbeeldpagina voorin het album getoond. Mooi zoals de beiden elkaar versterken, resulterend in een warme stijl, niet in het minst ook door de warme pastelinkleuringen van François Lapierre. Maar het allersterkste blijft toch de vertelling zelf. Het heeft enkelen ook al gestimuleerd tot het zoeken van diepere betekenissen waar de auteurs geen onmiddellijk antwoord op wisten.



Deel 5: Montreal (2009)

En opnieuw is dit een scharnieralbum, want er gebeuren nog niet weinig kantelmomenten die het hele dorp op stelten zet, zeg! Alles begint bij de openlijke openbaring van Maries seksavontuurtje met de getrouwde Marceau. De inwoners spreken er schande van, ook haar beste vriendin Jacinthe heeft het er moeilijk mee, bovendien ligt haar oma op sterven. Marie kan geen enkele kant meer uit. Ze besluit het dorp te verlaten. Ook Jacinthe gaat mee. Serge neemt de winkel en het restaurant over, maar voorraad inslaan hoort er niet bij. Steeds vaker sluit hij de winkel om te gaan vissen met Gaëtan. De levensmiddelen raken snel op. Er komt schaarste. De dorpelingen beginnen de rampzalige gevolgen van Maries vertrek gewaar te worden. Zo kan het niet verder! Ondertussen herwint Marie in de Canadese stad Montreal haar levensvreugde.

We kunnen het blijven herhalen: Magasin Général is een beresterke reeks. Sinds het vorige deel komt alles in een stroomversnellig en dat verhoogt het tempo, des te meer in deel 5. Met nog twee delen te gaan, bromt de vraag steeds luider waar dit zal eindigen. En zal dat einde ons wel bevallen?



Deel 6: Ernest Latulippe (2010)

Nu Marie haar dorpswinkeltje de rug heeft toegekeerd en zichzelf herontdekt in Montreal, gaat het van kwaad naar erger in het godvergeten Notre-Dame-des-Lacs. Serge zit met de handen in het haar. Maries leveranciers weigeren hem krediet te geven en vragen boter bij de vis. Maar ook de dorpsbewoners hebben bij het vallen van het blad helemaal geen centen meer. In het dorp stijgt de spanning. Er vormen zich twee kampen: de mannen die Marie missen en het gros van de vrouwen die blij is dat de lustige weduwe weg is.

De geluidsgolven van de verschillende bewoners die zich in de voorbije vijf delen elk op hun eigen ritme voortbewogen, komen eindelijk samen. Wat volgt is een zeventien bladzijden durende kakofonie van meningen, gelul en gebrul van de veertig dorpsbewoners die zich verzameld hebben voor het dorpswinkeltje. In vergelijking hiermee wordt het traditionele dorpsgevecht van Asterix en co gereduceerd tot een banaal herfstbriesje. Die uitbarsting luidt tevens het voorlopige einde in van de zorgvuldig opgebouwde mysteries, de ontkende verdoken bijbelse toespelingen, de lichtheid van de traagheid,... Het enige wat nu nog telt, is kordate actie. Het dorpje en bij uitbreiding deze stripreeks, wordt hoe dan ook nooit meer hetzelfde.

Niet getreurd. Deze schok wordt opnieuw schitterend vormgegeven door de naar Canada uitgeweken Fransmannen Régis Loisel en Jean-Louis Tripp. Hun uniek samenwerkingsverbond blijft een verbluffende mix van speelsheid en diepgang. Voor wie er nog aan mocht twijfelen: Loisel is er duidelijk in geslaagd om driemaal zijn stempel op de stripgeschiedenis te zetten. Met Op Zoek naar de Tijdvogel maakte hij in een klap fantasy geloofwaardig. Zijn Peter Pan deed Disneys versie verbleken, maar het magnum opus Magasin Général is in de laatste rechte lijn om de echte kroon op zijn werk te worden.

> ERIK HUBRECHSEN / DAVID STEENHUYSE / WOUTER PORTEMAN — september 2017