Bibliografie van Antonio Sarchione
• Casus
• De 7 Wonderen
Bibliografie van Herik Hanna
• Detectives
Bibliografie van David Chauvel
• Alice in Wonderland
• Arthur - Een Keltisch Epos
• Casus
• Clownvisje
• Cosa Nostra - Het Ware Verhaal
• De Spookbrigade
• Killers
• Lunatiks
• Pinokkio
• Rails
• Wollodrïn
• WW2.2 - Een Andere Tweede Wereldoorlog
ZEVEN 11-12
11. Zeven Detectives - 12. Zeven Pistoleros


Eric Canete/Antonio Sarchione + Herik Hanna/Bastien Ayala/David Chauvel • Silvester
64 p. (HC)
Vonk

Sinds 2013 waren er geen albums meer verschenen van de conceptserie Zeven. Ondertussen telt de Franse reeks 21 albums, zijnde drie complete cyclussen van zeven afgeronde verhalen die respectievelijk in 2007-2009, 2011-2012 en 2015-2017 verschenen. Silvester heeft de delen 11 en 12 omgewisseld met de Franse delen 13 en 14, maar we vinden het al lang goed dat de reeks weer wordt opgepikt. Volgens het concept van collectiedirecteur David Chauvel delen telkens zeven specifieke personages de hoofdrol. In de delen 11 en 12 zijn dat zeven detectives en zeven pistoleros. En zo kan elk denkbaar genre aan bod komen in de albums.

Als recensent hebben we de onhebbelijke gewoonte om uit te pakken met ons referentiekader en vergelijkingen te maken met andere strips, films of andere vormen van cultuur waar we maar een gelijkenis met het te bespreken album in zien. In Zeven Detectives worden zeven topdetectives samengebracht uit Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland en dat deed ons denken aan de filmkomedie Murder by Death (1976) maar dan zonder de humor. Nu goed, gastheer Ernest Patissôn heeft zijn collega's uitgenodigd om de toedracht achter een ogenschijnlijke zelfmoord op te lossen. De naakte man die zich had opgehangen kreeg een bericht met een namenlijst: alle zeven opgetrommelde detectives en het cijfer 7. Bij die moord bleef het niet, want ook bij twee andere, gruwelijk omgebrachte mensen kwam een briefje voor met het cijfer 7 op. Het is nu aan de zeven detectives om de zaak op te lossen teneinde niet zelf het slachtoffer te worden. Er speelt wat competitie mee tussen de Britten en de buitenlanders, maar ze werken vrij goed samen.

Scenarist Herik Hanna, die ook meewerkte aan de conceptseries Casus en WW 2.2, vertelt het als een neergeschreven bekentenis en getuigenis. Het vervelende is dat er enkele pagina's worden opgeofferd aan paginagrote uittreksels uit zijn geschreven pagina's en daar vielen we tot twee keer toe bij in slaap (dat is te vergeven, want we hebben ons de laatste week uit de naad gewerkt om de vele updates online te krijgen). Op het einde is er meer tekst te zien dan tekeningen en dat deed ons dan weer denken aan de ellenlange whodunit-uitleg van Maurice Tillieux' Felix-verhalen om het verhaal af te ronden. Dat is echt niet meer van deze tijd.

De toon van de vertelling en de eigenzinnige tekeningen van Eric Canete (comictekenaar van onder andere The Amazing Spider-Man, Iron Man, Rocketeer Adventures, Thunderbolts), waar niet iedereen van zal houden, geven er toch nog een sprankel aan die het album pretig leesbaar maken.

Zeven Pistoleros deed ons dan weer denken aan The Magnificent Seven. De Italiaanse tekenaar Antonio Sarchone verstopt zijn voorkeur voor spaghettiwesterns allerminst en voert lookalikes op van Lee Van Cleef, Clint Eastwood en Franco Nero uit de films van zijn landgenoten Sergio Leone en Sergio Corbucci. Dit is een heerlijk zot album waarin enkele vooruitstrevende en puissant rijkke Amerikanen aan het einde van de negentiende eeuw komaf willen maken met het "oude Wilde Westen". Ze willen Texas ontdoen van bandietenbendes die nog niet begrepen hebben dat hun tijd voorbij is. In hun ogen kunnen militairen hen niet helpen, maar op voorspraak van een journalist kan een groep legendarische pistoolhelden misschien wel voor de Endlösung zorgen. Binnen de korste keren vallen er bij hopen lijken in Texas en er wordt niet gekeken op een kogel of een bom meer of minder. Maar laten die Texaanse relikwieën zich zomaar uitroeien?

Sarchione heeft al meermaals meegewerkt aan conceptseries (Casus, De 7 Wonderen). Hij is een goede soldaat in het realistische genre, maar we zien hem eerstkomend nog niet promoveren tot een officier die een eigen reeks kan dragen. Bastien Ayala debuteert als stripscenarist, maar hij kreeg de hulp van David Chauvel. Wie wat heeft bijgedragen, is een vraag waar we niet per se het antwoord op hoeven te weten, maar de vruchtbare samenwerking levert een tof album op met enkele goed gevonden, komische scènes. Na enkele mindere delen in de reeks, is dit de vonk die ons weer doet overslaan om aandachtig de volgende albums te blijven volgen.

> DAVID STEENHUYSE — juli 2017