Bibliografie van Djief
• Dangerous Liaisons - Hoe het Begon
• Godenschemering
• Godenschemering
• White Crows
• White Crows
BROADWAY - EEN STRAAT IN AMERIKA 2


Djief • Silvester
48 p. (HC)
Feelgood

Nadat het podium van The Chapman's Paradise inzakte tijdens een opvoering dat The Chapman's Paradise weer op de kaart moest zetten in de straat Broadway na de zelfdoding van Walter Chapman wenkt het bankroet voor Walters broers Lenny en George. Hun oude moeder heeft geen geld om hen te helpen, maar ze kent als ervaren rot in de cabaretwereld wel een bekwame regisseur die hun zaak weer uit het slop moet helpen. Die bekwame kerel blijkt een jonge snaak te zijn die vooral ervaring heeft met studententheater en een voorstelling voor het goede doel in een parochiezaaltje. Maar de zelfverzekerde jongen spreekt met opzet af in de legendarische Cotton Club in Harlem waar Duke Ellington en zijn jazzband de pannen van het dak spelen. Hij overtuigt de Chapman-broers met een nightclub te beginnen. Hun grote concurrent aan de overkant ziet met lede ogen toe hoe de zaak wordt gerenoveerd en graaft de strijdbijl weer op. Ondertussen probeert het naïeve danseresje Fanny haar plaatsje te veroveren in de cabaret- en musicalwereld. Haar pad kruist met dat van grotere sterren met goede en minder goede bijbedoelingen.

De Canadees Djief Bergeron rondt zijn tweeluik enthousiast af. Toegegeven, er zat meer in sommige nevenintriges die zich groter opdrongen dan ze afgewikkeld worden, maar Broadway is het soort sprookje met happy end waar Hollywood in de eerste helft van de vorige eeuw op teerde. We denken spontaan aan de feelgoodfilms van Frank Capra (It Happened One Night, Mr. Smith Goes to Washington, It's a Wonderful Life). Geen slechte referentie vinden we zelf.

Broadway is een charmant, vrolijk tweeluik, mooi getekend bovendien. Djief werkt momenteel aan de nieuwe serie Liasons Dangereuses - Préliminaires waarvan in oktober in het Frans deel 1 verschijnt bij Glénat. Stéphane Betbeder baseerde zijn scenario op de briefroman Les Liasons Dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos (1741-1803) die meermaals werd verfilmd. De versies van Stephen Frears (Dangerous Liaisons) en Milos Forman (Valmont) zijn de bekendste. De strip is een prequel op de roman over hoe graaf Valmont en markiezin Merteuil elkaar leerden kennen. Een vertaling is nog niet aangekondigd, maar de voorsmaakjes die we al zagen, doen ons verlangen dat een vertaling niet lang op zich laat wachten.

> DAVID STEENHUYSE — juli 2017