Bibliografie van Alessandro Ferrari
• Violetta
• Zootropolis
STAR WARS - FILMSPECIAL EpisodeVII
The Force Awakens


Massimo Rocca/Davide Turotti + Alessandro Ferrari • Dark Dragon Books
80 p. (SC)
Teamwork!

In de zevende Star Wars-film maakten we eind 2015 kennis met een heleboel nieuwe personages, maar ook de belangrijkste anciens speelden mee. Nu zien we dat verhaal verstript, voorafgegaan door een beknopt dossier met een beschrijving van alle hoofdpersonages die meespelen.

Dark Dragon Books mikt met deze reeks op een iets jonger doelpubliek dan pakweg de cycli van Darth Vader en dat merk je aan de gehanteerde tekenstijl. De personages zien er tekenfilmachtig uit en hebben een duidelijke mimiek. We merken ook een frisse inkleuring op, net zoals een helder lettertype met een prima doordachte woordkeuze in de dialogen. Nog een gelijkenis met een tekenfilm is dat de personages dikker omlijnd zijn dan het decor, om ze meer op de voorgrond te zetten. Open YouTube en vergelijk het maar eens met een gouwe ouwe tekenfilm van Looney Tunes.

Het verhaal is makkelijk te volgen, ook al ken je de film helemaal niet. Toegegeven, wij hebben hem meer dan eens gezien, maar dat vormt voor het album geen struikelblok. Het scenario blijft to the point terwijl de belangrijkste details aanwezig zijn. Beter zou je het verhaal niet kunnen verstrippen, lijkt ons. Anatomisch klopt het allemaal niet helemaal, maar met het doelpubliek in gedachten zit het album uitstekend in elkaar. Je ziet dat een gans team achter de strip zit. Zo is er zelfs iemand die specifiek de karakterstudies voor zijn rekening nam.

Vaak vergelijken mensen de film met het boek of de strip. Waarom zouden we vergelijken? Als we dat deden, zou er altijd een verliezer uit de bus komen. Dat doen we niet, want we vinden beide versies winnaars.

> SEPPE COOLS — juni 2017