Bibliografie van Sam Peeters
• Duplex
• Fucking Hell
• In de Schaduw van Mijn Lul
• Kaasheld
• Lamelove
IEDEREEN OP CLAUDIA 


Sam Peeters • Scratch Books
224 p. (HC)
Blauwtjesbundel

Hoeveel blauwtjes loopt een gezonde jongen in zijn leven doorgaans bij de meisjes? En hoeveel keer bij één en hetzelfde meisje? Iedereen op Claudia (en in een plastische scène iedereen in Claudia) is een opsomming van heel wat blauwtjes met een melancholisch slot.

Zodra het hoofdpersonage de pure schoonheid Claudia als nieuwe leerling in de klas verwelkomd ziet, verovert ze een plaatsje in zijn hart. In andere scènes worden andere lichaamsdelen beroerd en dat zien we allemaal anatomisch weergegeven in dwarsdoorsnedes van de jongen. Meer uitleg is er bij die visuele gewaarwordingen niet nodig, dus laat Sam Peeters doodleuk alle tekst achterwege. Maar de jongen is niet de enige in de klas die het voor Claudia te pakken krijgt, tot grote ergernis van de meisjes. In de andere hoofdstukken komt het hoofdpersonage op latere leeftijd telkens weer Claudia tegen. En elke keer opnieuw verknalt hij zijn kans om Claudia in te palmen, laat staan te kussen. Ofwel staat een pact met een beste vriend tussen hen in, of ze heeft net weer een nieuwe vriend. In sommige hoofdstukken komt de oudere versie van het hoofdpersonage zijn jongere versie een klap verkopen omdat hij het weer fout aanpakte en zijn kans op een hypothetische toekomst met Claudia liet ontglippen. De eeuwige, onbereikbare liefde? Tja. Soms moet je er wel wat meer moeite voor doen.

Sam Peeters onderscheidde zich als lid van het Lamelos-collectief de laatste paar jaar met opgemerkte soloprojecten. Zijn vorige boeken In de Schaduw van Mijn Lul en Fucking Hell kunnen we nu als jeugdzonden beschouwen, want met het prachtig vormgegeven en op groot formaat gedrukte Iedereen op Claudia zijn we toe aan het grootsere werk. Dit album is helemaal af en we wensen het een internationale carrière toe. Lees het een eerste keer voor het verhaal via de heldere beelden en daarna voor de amusante details. Op de achtergrond lopen namelijk tal van bekende strippersonages rond. Het is voor ons een bewijs dat Sam Peeters een tekenaar is met respect voor en inzicht in klassieke, bewezen successen en met die kennis tot een eigen, kenschetsende stijl komt om zijn stempel op het stripmedium te drukken. Zijn ontwikkelde, grafische idioom klopt volledig en daar krijgen we vooralsnog niet genoeg van. Ook wij zijn op Claudia. En stiekem ook een beetje op Sam... Zijn werk bedoelen we dan.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2017