VOYEUR - EROTISCHE KORTVERHALEN UIT PLAYBOY 1


Horacio Altuna • Saga Uitgaven
120 p. (HC)
Erotiek met klasse

De goede interviews, verhalen over gadgets, de strip van Horacio Altuna en uiteraard enkele fraaie natuurschoonfoto's. Dit is een weillekeurige selectie waarom (meestal) mannen het beroemde blad Playboy kopen. In deze bespreking beperken we ons tot het stripgerelateerde onderwerp, hoewel we er geen enkele moeite mee zouden hebben om ook andere onderwerpen uit dit blad nader te bestuderen voor een fraaie bespreking. Maar in dat geval verwijst onze hoofdredacteur ons naar andere sites op het internet.

Terug naar de in 1941 in Argentinië geboren tekenaar Horacia Altuna. In 1982 verhuisde hij naar Spanje waar hij in 1988 begon met het maken van korte stripverhalen voor de Spaanse versie van Playboy. Andere Europese edities, waaronder de Nederlandse, pikten zijn verhalen op en aldus verschenen ze in vertaling. Volgens lezersonderzoeken was het een van de populairste rubrieken uit het blad. Medio jaren 1990 en begin deze eeuw verschenen er negen albums bij uitgeverij Big Balloon onder de reeksnaam Opwindende Gebeurtenissen. Na de start van een integrale reeks in Spanje en Frankrijk brengt Saga Uitgaven deze nu ook in een eerste knappe bundeling met daarin 24 komische erotische kortverhalen. Volgend jaar verschijnt een volgend deel.

De verhaallijnen bevatten een rode draad die letterlijk en figuurlijk weinig om het lijf hebben: knappe jonge mannen of vrouwen beleven erotische avonturen. Ondanks het beperkt aantal pagina's per kortverhaal slaagt Altuna er toch in een verhaaltje te vertellen die hij afsluit met een komische pointe.

Zijn tekeningen springen meer in het oog. Altuna hanteert een meer realistische stijl à la William Vance dan de cartooneske tekeningen in Rooie Oortjes. Zijn vrouwen zijn altijd mooi gevormd en hij schuwt niet bepaalde lichaamsdelen vaak en vooral fraai in beeld te brengen. Toch zijn het geen hardcoretekeningen en het mannelijk lid wordt nooit in volle glorie getoond.

Wie op zoek is naar een erotische strip met klasse heeft met Voyeur zijn doel bereikt.

> DAI HEINEN — november 2017