Bibliografie van Paolo Eleuteri Serpieri
• Druuna
• Impudica
• Sarah
• Saria
• Saria
• Serpieri's Western Collectie
• Shona
• Westernreeks
TEX WILLER 2
De Held en de Legende


Paolo Eleuteri Serpieri • Uitgeverij HUM!
48 p. (SC)
De "Master of the Ass" maakt ook westernstrips

Nieuwe strips over helden uit de Far West verschijnen niet maandelijks, maar als het zover is, krijgen ze aandacht genoeg. Menig striplezer kent Lucky Luke, Blueberry, De Blauwbloezen en Durango, maar er is ook nog Tex Willer. Schaam je niet als je dit leest en denkt Tex wie? Tex Willer is de naam. Hij is een voormalige outlaw die ranger werd en zag in 1948 in Italië het levenslicht dankzij schrijver Gianluigi Bonelli en tekenaar Aurelio Galleppini. Er verschijnt nog elke maand een nieuw verhaal in zwart-wit met heel wat pagina's. Uiteraard in Italië, maar de verhalen kennen ook vertalingen in Brazilië, India en verschillende Europese landen. En dankzij Uitgeverij HUM! dus ook (weer) in het Nederlands.

Deze reeks in kleur werd in 2015 pas boven de doopvont gehouden. In het Italiaans mocht Paolo Eleuteri Serpieri de spits afbijten en dat album wordt nu als tweede deel in de vertaalde reeks uitgegeven. De 73-jarige Italiaanse maestro is beter bekend als de schepper van de wulpse Druuna. Dat de man bepaalde grafische kwaliteiten heeft, blijkt ook wel uit het feit dat wereldwijd meer dan twaalf miljoen Druuna-albums zijn verkocht. In zijn vroegere carrière had hij al een aantal western- en indianenverhalen getekend. De wereld van Tex Willer is hem bijgevolg niet vreemd. In zijn verhaal komt een avontuur aan de orde met in de hoofdrol een jonge Tex.

De inleiding is aan de lange kant, maar het komt de uiteindelijke leesbaarheid alleen maar ten goede. Een jonge schrijver gaat in 1913 op bezoek bij een bejaarde Kit Carson die beweert bevriend te zijn geweest met de legende Tex Willer. Kit Carson was een van de pioniers uit de echte Far West en overleed in 1868. De gelijknamige Kit Carson uit de wereld van Tex Willer is dus een andere Kit Carson. De bejaarde Kit vertelt over zijn eerste ontmoeting met Tex Willer en hoe deze de strijd aanging met een indiaans opperhoofd. Strijd, indianen, een knappe vrouw en zelfs een klassieke scalpering, alles komt aan bod in deze stripversie van de spaghettiwestern. Verwacht geen doorwrocht verhaal à la Jean-Michel Charlier verspreid over meerdere Blueberry-albums, maar een smakelijk, hapklaar verhaal. Het verhaal is degelijk en op het einde is er een leuke knipoog naar de oorsprong van de serie Tex Willer.

> DAI HEINEN — maart 2017