Bibliografie van Pierre Veys
• Bollie & Billie
• De Avonturen van Philip en Francis
• Een Avontuur van Philip en Francis
• Space Mounties
DE RODE BARON 2
Bloedregen


Carlos Puerta + Pierre Veys • Dupuis
48 p. (HC & SC)
Als een varken in de modder

Wie was Manfred von Richthofen? Wie de naam kent, komt meestal niet verder dan zijn nickname van Rode Baron en zijn rode Fokker DR-I-driedekker waarmee hij een gesel was voor de Franse en Engelse piloten. We hebben er dan ook even Oom Wim bijgehaald, dé referentie inzake ridders tussen hemel en aarde.

En ja hoor, scenarist Pierre Veys maakt gebruik van de levensloop van onze Manfred en schrijft in dit album de verhalen neer waar hij zijn legercarrière start als Ulaan in Rusland, daarna als boordschutter gestationeerd is aan de Belgische kust, in de champagnestreek en in Verdun. Wanneer hij uiteindelijk, na een aantal pogingen, piloot wordt in een Albatros CIII zijn we deelgenoot van zijn eerste luchtgevechten en overwinningen.

Maar we zijn nu eenmaal in het tijdperk van de 'alternative facts' en de geschiedenis wordt verrijkt met een extra kracht van von Richthofen. Hij voelt namelijk zijn tegenstanders aan. Hun vrees, hun agressie, hun hoop,... en deze 'rode draad' zorgt ervoor dat hij ze steeds een stap voor blijft. Als we het bewogen levensverhaal van de Rode Baron overschouwen durven we stellen dat deze toevoeging niet echt nodig is, maar vooruit, we zijn mild en trekken hiervoor geen punten af.

En waar we zeker geen punten voor aftrekken zijn de tekeningen van Carlos Puerta. Jongens toch, wat een visueel plezier. Sightseeing in Brugge vanuit een Duitse tweedekker, de loopgraven in de champagnestreek, de luchtgevechten, de nachttaferelen in Rusland, het boksgevecht,... Enfin, onze ogen werden verwend als... als een varken in de modder (West-Vlaamse vergelijking die een topverwenning weergeeft). We kijken uit naar de komst van de rode driedekker.

> JOHAN DECLOEDT — maart 2017