Bibliografie van Jean-Claude Gal
• De Legers van de Veroveraar
• Diosamante
Bibliografie van Jean-Pierre Dionnet
• De Legers van de Veroveraar
• Exterminator 17
DE WRAAK VAN ARN 


Jean-Claude Gal + Jean-Pierre Dionnet/Philippe Picaret • Sherpa
128 p. (HC)
Groots van opzet
Als je voorbij de prijs kijkt van een kleine 40 euro dan treed je een wereld binnen zonder weerga. En neem dat maar letterlijk want bij zijn eerste verschijnen eind jaren zeventig kende het volwassen publiek dit soort fantasystrips amper in Europa. Het sloeg in als een mokerslag op het vasteland. Het toendertijd baanbrekende striptijdschrift Métal Hurlant mocht het voorpubliceren. Scenarist Jean-Pierre Dionnet bedacht het blad en omringde zich met klasbakken als Druillet en Mœbius. Voor de te bescheiden tekenleraar Jean-Claude Gal dokterde hij De Wraak van Arn uit, een magnifiek getekend epos, dat nu in een geoptimaliseerde herdruk verschijnt bij Sherpa. De pagina's zijn opnieuw ingescand en het formaat is een slag groter. Ook de lettering en vertaling is drastisch herbekeken. Dionnet levert bovendien een exclusief voorwoord en kijkt terug op de totstandkoming van het verhaal.

Zelfs een snelle doorbladering moet jou overdonderen: een weelderig realisme, een overdaad aan summiere details, een verbluffend zwart-wit contrast,... Iemand die durft opperen dat het er met een kleurtje misschien beter zou uitzien, mag je nu eens ferm staan uitlachen. Een vermanend wijzende vinger hoort erbij. Het is net door Gals talent om structurele verschillen te kunnen tekenen tussen zand, metaal, steen, stof, enzovoort dat dit album onderscheidt van de rest. Hoewel ondertussen al diverse malen gekopieerd of beter gedaan is ook de paginalay-out groots van opzet en maximaal van impact.

De tekeningen zijn van een tijdloos kaliber. Dat geldt niet voor het scenario. Een verdrukte jongen ontsnapt uit de gevangenis van een tirannieke stam, vlucht en neemt zich voor wraak te nemen. Hij belandt bij een andere stam en werpt er zich gaandeweg op als een heerszuchtig leider, klaar om ten strijde te trekken. Maar er moeten heel wat obstakels overwonnen worden. Origineel is het ondertussen al lang niet meer. Toen ook niet want Dionnet laafde zich aan de Amerikaanse bron van sword & sorcery-comics en andere voorbeelden in het genre. Wat ons betreft duurt de aanloop tot de cruciale eindstrijd ook te lang. Eenmaal zover wordt het dan weer in enkele, weliswaar sublieme pagina's, afgehaspeld.

In 2007 hebben we nog een gelijkaardige herdruk tegoed van De Legers van de Veroveraar, zeg maar een voorloper op De Wraak van Arn, dat eigenlijk een dubbelalbum is van De Wraak en De Triomf van Arn. Naast scenarist is en was Dionnet ook nog eens filmdistributeur, filmproducent en tv-presentator. Een filmregisseur kruiste al eens zijn pad voor een mogelijke verfilming van Arn en Guillermo del Toro is nog steeds een fan van Gals œuvre. Als het ooit tot een film komt zal het in de lijn moeten liggen van The Lord of the Rings, de enige manier om de strip minstens te evenaren. Tot een sequel zal het niet komen. Hoewel Dionnet al jaren een scenario heeft klaarliggen over de zoon van Arn, heeft hij nog geen tekenaar ontmoet die als opvolger van Gal kan doorgaan. Gal, die zichzelf een tweederangstekenaar vond, overleed namelijk in 1992, temidden deel 2 van Diosomante op scenario van Jodorowsky. Zijn bibliografie kent weinig titels, maar het zijn stuk voor stuk aanraders.
> DAVID STEENHUYSE — maart 2006