Bibliografie van Corentin Martinage
• PsykoParis
Bibliografie van Tristan Roulot
• Hedge Fund
• Het Testament van Kapitein Crown
• PsykoParis
GOBLINS 1
Dom en Vervelend


Corentin Martinage + Tristan Roulot • Silvester
48 p. (SC)
Verkocht

Corentin Martinage en Tristan Roulot werkten eerder samen aan PsykoParis dat al na één deel werd afgevoerd in het Frans. Dark Dragon Books kon daar niets aan doen. Ondertussen kon de vertaaluitgever wel uitpakken met de sterke, financiële thriler Hedge Fund van dezelfde scenarist die bij Silvester het piratentweeluik Het Testament van Kapitein Crown publiceerde. Opnieuw bij Silvester is er nu deze eerste gagbundeling Goblins... en wat hebben we genoten!

De Goblins zijn een groen volkje fantasyfiguren die niet vooraan in de rij stonden om verstand, schoonheid en deugden aan uit te reiken. Ze zijn dom, lui, gewelddadig, hebzuchtig, oorlogszuchtig, allen eigenschappen waarmee een scenarist moeiteloos aan de slag kan voor een reeks grappen en grollen. De Goblins delven steevast het onderspit in hun strijd tegen de mensen, reuzen, elfen, centauren,... en zichzelf! Net als de Smurfen lijken ze op elkaar, maar een paar ervan onderscheiden zich. Zo is er het weerkerend figuurtje Goblin Hood die van de rijken steelt en aan de Goblins geeft. Hij laat zich telkens door dezelfde geslepen verkoper in de luren leggen. Martinage en Roulot voegen hier een geestige, met bloedstromen overgoten dimensie toe aan de referentie Robin Hoed van Turk en Bob de Groot. We durven niet beweren dat die oude gagreeks uit het weekblad Kuifje als voorbeeld diende, maar Goblins valt wel sterk aan te raden voor wie van Robin Hoed hield.

We hebben ons kostelijk geamuseerd met de gags en de kortverhalen. We schrokken er wel een beetje van dat er in het Frans al tien delen van bestaan sinds 2007, maar we zijn er nu al zeker van dat elk album dat in vertaling verschijnt bovenaan onze leesstapel belandt. Na slechts één deel krijgen we er geen genoeg van. Na een dozijn gags waren we compleet verkocht.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2017