WASHITA 1
Thomas Labourot + Séverine Gauthier • Saga Uitgaven 56 p. (HC)
|
|
Abstracte harmonie |
|
Leven in harmonie met de natuur, met respect voor het bestaande evenwicht. Indianen weten wel beter dan die status quo op het spel te zetten. Wanneer Equani een hert schiet tijdens de jacht is hij dus zeer alert en vraagt hij de goden meteen meermaals om vergeving. De gebruiken van zijn stam zijn zo voldaan, de goden zijn op de juiste manier geëerbiedigd. De jagers kunnen met een gerust gemoed terugkeren. Toch broeit er onrust. Equani's rivaal toont zijn nijd intussen openlijk en, belangrijker, de geschoten herten lijken de laatste tijd uit hun gewone doen en bovendien besmet met een mysterieuze ziekte. Equani zelf verbergt al even dat hij dromen heeft die veel weg hebben van visioenen. Het lijkt hem dus dat hij niet anders kan dan op zoek te gaan naar de betekenis van zijn dromen. Wie is dat meisje, die Washita, waarover hij droomt? En kan hij de oorzaak van die bedreigende hertenziekte achterhalen en zo zijn stam voor een ongewisse toekomst behoeden?
Dit wordt een serie over een queeste, maar dan wel eentje waarin jaloezie een rol lijkt te gaan spelen. Een verhaal met een hoge dosis mystiek ook. Een indianenstam en zijn manier van leven bestaat bij gratie van de natuur. Scenariste Séverine Gauthier kiest voor een originele manier om die band in de verf te zetten, ook al werkt ze met klassieke verhaalelementen. Haar werk, net als nu vaak met een jeugdige en wat dromerige inslag, is op die ene uitzondering Virginia na onvertaald gebleven en bestaat meestal uit kortere reeksen. Met Washita, dat in het Frans al afgerond is, zou ze wel eens een reeks kunnen beethebben die voor de volledige duur van vijf albums blijft boeien. Elke maand zal Saga Uitgaven een vervolg uitbrengen, we zullen dus gauw zien of Washita het potentieel kan vervullen.
De jachtscène aan het begin van het album... een tekenstijl als deze zijn we nog niet vaak gekruist. Het is beeldend, hoekig, abstract zelfs, slim gekadreerd, en vol van emotie. We kunnen in eerlijkheid zeggen: we love it. Tekenaar Thomas Labourot ziet zijn tekeningen ingekleurd door Christian Lerolle. Diens kleurenpalet doet de meer abstracte onderdelen alle eer aan. De geheel eigen inkleuring heeft in zijn grijs- en blauwtinten trouwens wat weg van de reeks Esteban.
Samengevat, dit is een gedurfde zet van Saga Uitgaven. Weinig alledaagse tekeningen en een verhaal dat niet snel in een vaste plooi lijkt te vallen. Een ontdekkingstocht die wij hoopvol mee willen ondernemen. |
|
> DIEDERIK VAN DE VELDE — februari 2017 |