Bibliografie van Stuart Immonen
• All New X-Men
Bibliografie van Jason Aaron
• Star Wars: De Geheime Oorlog van Yoda
• Star Wars: De Krijsende Citadel
• Star Wars: De Laatste Vlucht van de Harbinger
• Star Wars: Rebellengevangenis
• Star Wars: Skywalker Slaat Toe
• Star Wars: Tussen de Sterren
• Thor - God of Thunder
STAR WARS: CONFRONTATIE OP SMOKKELAARSMAAN 3


Stuart Immonen + Jason Aaron • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Hoop doet leven

Het staat in de sterren geschreven: Star Wars moet en zal generatie op generatie voortleven. De twee films die we de voorbije jaren te zien kregen, hebben het vuur van een heleboel liefhebbers terug aangewakkerd. Bovendien lijkt de franchise een bepaalde continuïteit te creëren, omdat er nog heel wat nieuwe films gepland staan. Het overlijden van Carrie "prinses Leia" Fisher was echter een serieuze streep door Disney's rekening, maar the show must go on.

In stripland probeert Star Wars de successen uit de film na te streven, maar de grote resultaten blijven uit. De eerste cycli rond Luke Skywalker en Darth Vader hadden alvast een spannende, degelijke ontknoping waardoor we met een positief gevoel richting de volgende cyclussen trokken. Nu blijven we toch lichtjes op onze honger zitten. De taart was er, maar de slagroom en de kers jammer genoeg niet.

In Confrontatie op Smokkelaarsmaan is Luke Skywalker nog steeds de gevangene van Grakkus de Hutt. Hij neemt het in de arena op tegen Kongo de Koppensplijter. We komen ook te weten wat het zogenaamde huwelijk inhoudt tussen Han Solo en Sana Solo. Voor de rest verzon de studio een zo actief mogelijk einde, waarbij verraad en gezoem van laserzwaarden en blasters essentieel zijn.

Zoals we in de vorige twee besprekingen al zeiden, blijft het scenario van Darth Vader: Schaduw en Geheimen veeleer tegenvallen. Aphra gaat met haar droïden op zoek naar informatie over Skywalker. Staat ze nu aan Vaders kant of niet? We weten het niet meer. De ene keer wil de Sith Lord haar verstikken, de andere keer lijken het wel beste vriendjes. Het verwart ons. In ieder geval leiden alle sporen naar Vrogas Vas. Alles doet ons vermoeden dat er in de volgende cyclus een gevecht zal plaatsvinden tussen vader en zoon.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat de studio-force hoog is in de strips. De Star Warsen zijn allemaal degelijk, maar ze bezitten iets te weinig body en persoonlijkheid om echte stripklassiekers te worden. Een degelijk gerecht, maar zonder rijkelijke afkruiding.

Ondanks alles hopen we dat de volgende cyclussen een pak spannender zullen worden, vooral langs Darth Vaders kant. Als Star Wars ons iets geleerd heeft, is dat we de hoop nooit mogen opgeven. Op naar de volgende!

> SEPPE COOLS — januari 2017