Bibliografie van Sébastien Damour
• Nash
• Pandora Box (deel 7)
• Stadslegenden
• TransGenesis
• TransGenesis - 2029-2034 – Fides
Bibliografie van Rémi Guérin
• Stadslegenden
PINKERTON 1
Dossier Jesse James*1875


Sébastien Damour + Rémi Guérin • Glénat
48 p. (HC)
Ons hoor je niet klagen

In dit eerste deel van een nieuwe serie rond de befaamde Pinkertons volgen we de verbeten strijd die het agentschap voerde tegen de gevaarlijke James-Younger-bende. Kopstuk en westernlegende Jesse James wordt al snel de verpersoonlijking van het kwaad voor William Pinkerton, zoon van Allan Pinkerton, de oprichter van het agentschap. De Pinkertons hebben een reputatie hoog te houden en William wil maar wat graag uit de schaduw van zijn vader treden. Hiervoor heeft hij een plan uitgedokterd. Met groot machtsvertoon zullen ze de James-farm aanvallen, want de gebroeders James zouden er aanwezig zijn. Het loopt echter nogal snel uit de hand. Er vallen onschuldige slachtoffers en de kritieken voor de Pinkertons zijn niet mals. Integendeel, de gebroeders James krijgen in het aanzien van de publieke opinie stilaan een heldenstatus toegedicht. Tijd voor de Pinkertons om de zaak anders aan te pakken...

Pinkerton Government Services, Inc. werd opgericht in 1850 door Allan Pinkerton. Het kleine familiebedrijfje, dat aanvankelijk detectivewerk leverde en belangrijke personen escorteerde (onder meer Abraham Lincoln deed beroep op hun bodyguards), werd op korte tijd een zeer machtig imperium. In dit eerste deel komt sterk de meedogenloosheid van de Pinkertons naar voren. De raid op het huis van Frank en Jesse James zou dan ook voor altijd een smet op het blazoen van de Pinkertons werpen. Geschiedkundig zijn er wel wat foutjes te bespeuren, we gaan de pret echter niet bederven door ze hier op te sommen, maar deze komen het verhaal en de sfeer wel ten goede.

De sfeer is duister en bloederig, vergelijkbaar met het sfeertje van Unforgiven. De tekenstijl van Sébastien Damour past heerlijk bij het verhaal van Rémi Guérin, op dat vlak lijken we een goed gesmeerde tandem in handen te hebben. Grimmige, ongeschoren (en ongetwijfeld vaak ongewassen) macho's die vechten voor hun leven, zo moet dat zijn. Wat het verhaal van Jesse James betreft, werd er uiteraard voor gekozen de hoogtepunten rond de Pinkertons te belichten. Het leven van Jesse en zijn broer Frank zou op zich al een knallende westernreeks kunnen zijn. Misschien had het verhaal wat aangedikt kunnen worden door het te spreiden over twee delen, zodat de lezer wat meer betrokken raakt bij het leven van de bekendste outlaws van het wilde westen. Niettemin levert dit eerste deel een mooi visitekaartje af voor wat misschien wel eens een boeiende reeks kan worden. Ons hoor je alvast niet klagen.

> JACKY CORNELIS — februari 2013