ASSASSIN'S CREED - VUURPROEF 1-2


Neil Edwards/Ivan Nunes + Anthony Del Col/Conor McCreery • Dark Dragon Books (Games Collection)
64 p. (SC)
Confrontatie

We blijven de Amerikaanse Assassin's Creed-strips verkiezen boven de Europese licentiestrips van Ballon Comics. De Amerikaanse strips die Dark Dragon Books in vertaling uitgeeft, swingen gewoon net iets meer en zijn vlotter te lezen.

Na de tweeluiken The Fall, The Chain en Brahman (telkens uitgegeven als twee softcovers en een hardcoverbundeling) gooit Vuurproef ons in een hemeltergend stukje Amerikaanse geschiedenis: de heksenjacht in Salem waarbij tientallen onschuldigen de dood vonden na hysterische beschuldigingen van hekserij. Charlotte werkt in het heden voor een bank, maar ze weet dat ze na een vlaag van menslievendheid haar job zal verliezen. Thuis amuseert ze zich met het spelen van VR-games en het uitpluizen van samenzweringscomplotten op het internet. Wannneer er aan haar deur twee mensen aankloppen die zich voorstellen als leden van de broederschap juicht ze nog, maar het is het begin van een confronterend avontuur waarin ze in de huid kruipt van een voorouder die in Salem even bloederig te werk ging als de befaamde heksenjagers. Na haar eerste incarnatie moet ze overgeven. En dan moet de strijd met de Tempeliers nog beginnen. Charlotte moet snel haar voorouderlijke gaven ontdekken om naar het voorbeeld van een van de meest meedogenloze Assassins van zijn tijd in actie te komen.

De strip- en gamereeks gebruikt graag historische feiten om er op een eigen manier een draai aan te geven. Wie geen notie heeft van de achtergrond in Salem wordt op het einde van het tweede album getrakteerd op een interessante weergave van een smerig hoofdstukje in de Amerikaans-puriteinse geschiedenis dat zelfs drie eeuwen later, in 2001, nog naar een eerherstel leidde.

De vaart zit er weer in. De personages in het heden en het verleden zijn stevig genoeg opgebouwd (hoewel je geen diepzinnige portretten moet verwachten) en er wordt voldoende geknokt om je even van je game weg te halen zonder dat je je zal vervelen... lees wat meer strips!

> DAVID STEENHUYSE — januari 2017