Bibliografie van Enrico Marini
• Batman - The Dark Prince Charming
• De Aasgieren
• De Schorpioen
• Gipsy
• Olivier Varèse
• Ster van de Woestijn
• Ster van de Woestijn
DE ADELAARS VAN ROME 5


Enrico Marini • Dargaud
64 p. (HC & SC)
Opwindend

In dit deel maken we het begin van de slag bij het Teutoburgerwoud mee in het jaar 9 na Christus. Die veldslag tussen de Romeinen en de Germanen leidde een zevenjarige oorlog in waarbij de Rijn voor een periode van een kleine vierhonderd jaar als grens van het Romeinse Rijk werd vastgelegd. De Germanen stonden onder leiding van Arminius, een van de hoofdrolspelers van De Adelaars van Rome. In dit vijfde deel komt Arminius niet vaak ter sprake, wat integendeel wel geldt voor zijn vroegere spitsbroeder Marcus Falco. Hij zit lange tijd in een kooi opgesloten op verdenking van verraad. Hij krijgt de officieren van de Romeinse legioenen maar niet aan het verstand dat ze, onderbemand, onwetend en overmoedig, in hun val lopen op het vijandelijk gebied waar ze orde op zaken willen stellen. Een keer ze hun vergissing inzien, is er al veel bloedvergieten gebeurd.

Op de valreep van 2016 heeft Enrico Marini zomaar eventjes de grootste kanshebber op de titel "beste strip van 2016" (zeker bij ons publiek) geroofd. Met de vingers in de neus, zouden we willen zeggen, maar de grote inspanningen liegen er niet om. Hij tekende duizenden soldaten, uitgestrekte bossen, vermoeiende veldslagen, en hij vond het allemaal opwindend om te tekenen. En dat is er ook duidelijk aan te zien. Elke plaat, élke godganse plaat, heeft zijn sterktes. Zijn inkleuring is het hele album lang somber en de indrukwekkende scènes volgen elkaar op. Maar een teveel aan nevenpersonages (die elk hun flard aandacht moeten krijgen) houdt hem soms van de focus af: de tweestrijd tussen Arminius en Falco.

We wachtten al sinds 2013 op dit vervolg en ondertussen is het duidelijk dat Marini nog meer te vertellen heeft. Volgens zijn eigen prognoses heeft hij nog twee of drie albums extra nodig om zijn ei als tekenaar en scenarist kwijt te kunnen, maar hij zal ook afwisselen met een nieuw project, Polar.

> DAVID STEENHUYSE — december 2016