Bibliografie van Jason Aaron
• Star Wars: De Geheime Oorlog van Yoda
• Star Wars: De Krijsende Citadel
• Star Wars: De Laatste Vlucht van de Harbinger
• Star Wars: Rebellengevangenis
• Star Wars: Skywalker Slaat Toe
• Star Wars: Tussen de Sterren
• Thor - God of Thunder
STAR WARS: CONFRONTATIE OP SMOKKELAARSMAAN 2


Simone Bianchi + Jason Aaron • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
In het oog van de storm

In 2005 verscheen het voorlopig laatste deel van de Star Wars-saga Revenge of the Sith. We komen eindelijk te weten hoe de goedaardige, maar achterdochtige Anakin Skywalker zich stilaan ontpopt tot een van de grootste slechteriken van het heelal. Een hele poos na die film werd het opvallend stil. Sporadisch verscheen er een nieuwe dvd-box of gaf men nog eens een strip uit. Tot Disney de franchise overnam in 2012 en het sf-epos nieuw leven inblies. Ook Dark Dragon Books draagt zijn steentje bij door regelmatig strips uit te geven van 's werelds bekendste sterrenoorlog. Het valt haast niet bij te houden.

Uit het vorige deel van Confrontatie op Smokkelaarsmaan hebben we al geleerd dat Luke op zoek is naar de Jedi-tempel in Corsucant. Tijdens die zoektocht steelt een premiejaagster zijn lichtzwaard, wat hem meteen leidt naar Grakkus de Hutt, een verzamelaar van Jedi-curiosa. Grakkus is vergelijkbaar met zijn wereldberucht familielid Jabba, maar dan is Grakkus de lightversie. Luke is de laatste Jedi en die zou mooi passen in zijn collectie. Verder nog: dat groene uitschot heeft grootse plannen met de jonge Skywalker. Hij wil hem zien sterven in een volle arena. Strijdend en in stijl, uiteraard.

Ondertussen gaat het er opnieuw heel wat heimelijker en mysterieuzer aan toe in de nieuwe van Darth Vader. We weten ondertussen al dat hij zelf achter de diefstal zit van een keizerlijke kruiser met een gigantische hoeveelheid galactische credits. Om je een idee te geven: de buit is vergelijkbaar met een vrachtwagen gevuld met briefjes van 500 euro. De hele operatie heeft het doel die helse rebellenpiloot te vinden die praktisch op zijn eentje de Death Star vernietigde. Hulp krijgt hij nog steeds van archeologe Aphra met de robots Triple Zero en BT. Bovendien neemt de Sith Lord een nieuwe adjudant aan, Tanoth. Die spit het onderzoek naar Skywalker verder uit en blijkt later een ferme versterking.

Less is more, zegt men wel eens. Het mag gerust wat minder zijn in ruil voor kwalitatieve toppers. De albums zelf zijn dus geen kaskrakers zoals de films, maar de flatterende panorama's maken de verhalen toch iets aantrekkelijker. Qua spanningsopbouw staan beide reeksen in schril contrast met elkaar. Confrontatie op Smokkelaarsmaan begint met brute actie en dreiging terwijl het er bij Darth Vader voorzichtiger aan toe gaat. Wat we vooral onthouden, is dat er een ontknoping te wachten staat die hopelijk wél top is. We blijven erin geloven. Op naar het laatste deel!

> SEPPE COOLS — november 2016