Bibliografie van Pasquale Del Vecchio
• De Montefiore
Bibliografie van Étienne Le Roux
• 14-18
• De Vloek van Amber
• Dierenriem
• Het Verband van de Ring
Bibliografie van Luca Blengino
• Casus
• De 7 Wonderen
• De Vorsers
• Zeven
Bibliografie van Hubert
• Beeldschoon
• De Alchimist
• Had Meneer Nog Iets Gewenst?
WW2.2 - EEN ANDERE TWEEDE WERELDOORLOG 5-6
5. Een Odyssee op Sicilië - 6. Gele Hond


Pasquale Del Vecchio/Étienne Le Roux + Luca Blengino/Hubert • Dark Dragon Books
64 p. (SC)
Warme oproep

Even recapituleren. WW2.2 speelt zich (nog steeds) af in de jaren 1940. Maar Hitler stierf bij een aanslag in 1939 en de coalities zijn niet zoals we ze kenden. Japan, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vormen de ene as, Rusland, Duitsland, Italië en China de andere.

De reeks bestaat uit zeven albums (er verschijnt dus nog eentje), gemaakt door zeven verschillende auteursduo's, waarbij de verhalen starten met een kort overzicht van de evolutie in de krijgskansen om daarna op een bepaalde locatie in te zoomen op een individueel verhaal.

WW2.2 6: Gele Hond speelt zich af in het voorjaar van 1943 in het Verre Oosten, meerbepaald in Peking waar het Japanse bezettingsleger zwaar onder druk komt te staan door het oprukken van het verenigde Chinese leger onder leiding van Mao. De hoofdrolspelers zijn enerzijds de Japanse generaal Nakajima, de militaire gouverneur van Hebei en van kop tot teen doordrongen van de Japanse erecode en de onbetwistbare superioriteit van het Japanse Ras, en anderzijds de naïeve Amerikaanse tweede luitenant Matthew Hayward, bezorgd om het leven en welzijn van onschuldige burgers. Hun oorspronkelijke relatie van wederzijds respect wordt alras een nachtmerrie voor Hayward.

Waar de auteurs Étienne Le Roux
(tekeningen) en Hubert (scenario) in eerste instantie handig gebruikmaken van de alternatieve oorlogssetting om met vlotte tekeningen en een sterk scenario de wedervaren van Hayward geloofwaardig neer te zetten, krijgen we in het tweede deel een horrorverhaal voorgeschoteld dat ons iets te ver doet afwijken van het oorlogsscenario. Waarmee we niet willen gezegd hebben dat liefhebbers van het genre dit niet naar waarde zullen schatten, maar onze wenkbrauwen fronsten iets te sterk.

WW2.2 5: Een Odyssee in Sicilië speelt zich af in dezelfde periode, maar heeft dan weer Sicilië als strijdtoneel. De geallieerden hebben het Duitse bezettingsleger in Noord-Afrika verdreven en de invasie van Sicilië komt eraan. Het hoofdpersonage hier is tweede luitenant ter zee Ettore Nada, voor het vuurpeleton gebracht wegens "bang en laffelijk gedrag", maar op het allerlaatste nippertje ontsnapt. Samen met luitenant ter zee Spartaco Velasco krijgt hij de opdracht om een koffertje, behorend aan paus Pius XII, te recupereren. Slaagt hij, dan is hij terug een vrij man. Problematisch is wel dat het koffertje zich in het wrak van een neergeschoten vliegtuig bevindt, zo'n 55 m onder de zeespiegel, en dan nog vlak bij het eiland Lampione, een gebied waar de Amerikaans-Britse vloot de invasie van Sicilië voorbereidt. Tegelijkertijd dient hij zich de kapitein Achille Stiletto, fascist van de eerste orde, van het lijf weten te houden. Gelukkig brengt een varken redding.

Luca Blengino kan verhalen vertellen. Natuurlijke, to the point-dialogen, doorspekt met nuttige persoonlijke en (pseudo-)historische details zorgen ervoor dat het verhaal blijft boeien. De tekeningen van Pasquale Del Vecchio zorgen hierbij voor de correcte ondersteuning.

We kunnen de formule van de lotgevallen van één of meerdere soldaten tegen de wat als?-oorlogsachtergrond wel smaken, maar we blijven toch een beetje op onze honger zitten. Hierbij dan ook een warme oproep aan David Chauvel, bedenker van het concept, om een tweede reeks van zeven albums uit te brengen, deze keer met de focus op het verloop van de oorlog via de veldslagen en geopolitieke ontwikkelingen.

> JOHAN DECLOEDT — oktober 2017