UIT DE ARCHIEVEN VAN 5
Bob Mau


Bob Mau • Hauwaerts Uitgeverij
200 p. (HC)
Miskend genie

Etienne Hauwaerts, de uitgever van Hauwaerts Uitgeverij, trekt opnieuw de lades open en pluist de archieven uit van een tekenaar om een uitgebreid portfolio te serveren dat de veelzijdigheid van de artiest in kwestie aantoont. Dit is de eerste en hopelijk niet laatste uitgave over Bob Mau, welbekend door de stripreeks Kari Lente die volgens ons altijd nauwer aansloot bij de Franco-Belgische school dan de Vlaamse familiestrip.

Simone Mau vat in haar voorwoord (helaas ontsierd door nogal wat slordigheden als dubbele spaties, spaties voor punten en komma's, schrijffouten en een zeer saaie lay-out die herinneringen oproept aan oudere nummers van Brabant Strip Magazine) nog eens de carrière van haar overleden man samen. Zoon Jan Mau getuigt over het kunstminnende aspect van zijn vader en geeft ons de les mee die hij van zijn ouders kreeg: cultuur brengt het mooiste in de mens naar boven. Het uitgebreide portfolio van oude cartoons, illustraties, schilderijen, pin-uptekeningen, strookjesstrips, satirische cartoons voor 't Pallieterke, coverillustraties, karikaturen, foto's van beeldhouwwerken en figuurstudies is het beste bewijs van die wijze les. Dit is dan nog maar een staalkaartje van Bob Maus productie. Hij verrast ons op even grote wijze van zijn veelzijdig talent en zijn beheersing van vele technieken als
deze uitgave over Jef Nys. Op zowel komisch, karikaturaal, realistisch als kubistisch vlak zijn er prachtige zaken te ontdekken. Vooral het schilderij links onderaan op pagina 56 is er een dat wij aan de muur zouden willen hangen. Deze uitgave maakt voor ons duidelijk dat Bob Mau als kunstenaar een miskend genie is.

De hoofdmoot van dit album zijn de drie laatste verhalen van Kari Lente die in 1991 tot 1994 in Gazet van Antwerpen verschenen. Die verhalen bestaan al als album bij Adhemar, maar in deze vorm heb je ze allicht nog nooit gezien want het gaat om de ingekleurde versies zoals ze slechts in de laatste jaren van de reeks in de krant verschenen. Dat maakt ze daarom niet beter want de reeks was al een tijdje over zijn hoogtepunt heen. 145 verhalen in je eentje schrijven en tekenen, dat is geen sinecure natuurlijk. Nochtans bieden de verhalen alle klassieke elementen van de reeks: humor, avontuur, veel fantasie en botsende karakters. De meid met de grote oorbellen is al die tijd een ondernemende, soms koppige heldin gebleven met een onbesuisde Bikkel als ideale sidekick. We zien deze drie strips dan ook als de bonuspagina's van een uitgave die ons Bob Mau op een hogere plaats in de pikorde van Vlaamse stripmakers doet zetten.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2017