Bibliografie van Baba
• De Blauwbloezen
COMMANDO KERSTMAN 
Reddingsoperatie


Olivier Tichit + Benjamin G./Baba • Strip2000
48 p. (SC)
Lekker dwaas

Sommige strips zijn zo dwaas dat je wou dat ze verplichte lectuur worden. Sommige strips zijn een relatietest waard. Lacht ze of lacht ze niet, weet je wel. Van sommige strips dans je spontaan je gat af. Sommige strips moest je al hebben. Commando Kerstman is zo'n strip.

Eigenlijk hebben we hier niets meer aan toe te voegen, maar omdat onze hoofdredacteur ook wat inhoud wil, volgt hier de plot. Het is bijna Kerst en dus superdruk in de speelgoedfabriek van de Kerstman. Plots is er een hevige knal te horen tot ver buiten Lapland. De Kerstman is verdwenen. Ontvoerd! Zijn vier trouwe rendieren en een betweterige groene kabouter, gaan 'm zoeken, redden en zorgen dat we dit jaar weer een zalig Kerstfeest kunnen vieren. Dat hun reddingsoperatie niet zo vanzelfsprekend wordt, mede door een afstammeling van Scrat uit Ice Age, kon je al wel raden.

Eigenlijk hebben we geen zin om in deze alinea de gebruikelijke auteursverdieping te geven. Met vier zijn ze deze keer. De ene won al wat prijzen in Angoulême, de andere is een debutant, en de anderen... ach. Feit is dat de heren zich ongelofelijk goed hebben geamuseerd bij het maken van dit album. Dat blijkt ondermeer uit
dit interview. Lullen, zwetsen en zeveren. Dat kunnen ze als de besteén ook nog een uitstekende strip maken.

Commando Kerstman grossiert in de dwaasheid waar Ratafia, Rosco de Roode en Tom Carbon in thuis zijn. Absurd, stom maar bovenal geniaal. De ideale doorzakker voor een te zwaar kerstdiner.

> WOUTER PORTEMAN — december 2015