Bibliografie van Michiel van de Vijver
• Dolfje Weerwolfje
• Geheim Agent G. Ruwel
JOEP 4-5-6
Kom Mee! / Pak Aan / In Volle Vaart


Michiel van de Vijver • Plan A Uitgevers
32 p. (HC)
joep is leuk

In 2012 richtten zakenpartners en boezemvrienden Gerben Valkema (Elsje, Kik) en Michiel van de Vijver uitgeverij Plan A Uitgevers op. Ondertussen verscheen er een dozijn mooi verzorgde stripboeken voor kinderen en won het in de categorie Preventie (van taalachterstand) de Nederlandse Nationale Alfabetiseringsprijs. Het minste wat je kan zeggen is dat Gerben en Michiel de jeugd leren lezen... wat het leren lezen van strips nog overtreft.

Dit jaar voegt Michiel drie nieuwe titels van Joep toe aan het reeds bestaande trio. De albums Kom Mee! en Pak Aan! (leesniveau AVI S en M3) zijn een geslaagde oefening om met hoofdzakelijk éénlettergrepige woorden, hele korte zinnetjes en een afwezigheid van hoofdletters toch gags te presenteren die ook voor lezers, die geen leesniveau-advies meer nodig hebben, doen wat ze moeten doen: humor brengen waarmee je echt kan lachen. Veel pointes liggen in het verlengde van wat we al vaak hebben gelezen in andere gagreeksen, maar even vaak weten ze te verrassen zodat ze extra origineel overkomen. Niet alleen aan de tekeningen, maar des te meer aan de scenariootjes is duidelijk veel zorg besteed.

Joep is net zoals een Bollie, een Cédric of een Robbe een belhamel, een competitief valsspelertje, maar net zo goed een jochie met het hart op de juiste plaats. Zijn kleine entourage bestaat uit zijn ouders, beste vriend Rolf, vriendinnetje Vera en verschillende klasgenootjes. De school en het speelplein, het ouderlijke huis en alles daar tussenin vormt het decor. Het schept een vertrouwd beeld voor jong en oud. Het album In Volle Vaart (leesniveau AVI E3) leest nog vlotter omdat de gesprekjes langer kunnen en de woordjes ietsje moeilijker zijn. Hier heb je nog minder de indruk dat je strips leest die helemaal niet voor jou zijn bedoeld.

Ons nichtje Fien (zes jaar) vroegen we onlangs uit over wat ze graag leest. We vroegen zelf wat ze van bijvoorbeeld Junior Suske en Wiske vindt. "Kinderachtig" was het antwoord. Dat spin-offje van Suske en Wiske zou voor Fien (en heel wat andere kinderen) wellicht gered kunnen worden, mocht Michiel van de Vijver daar eens mee aan de slag mogen gaan. Dat zou hij met verstand, enthousiasme en een overtuigend resultaat aanpakken, daar zijn we zeker van. Langs de andere kant volgen hij en Gerben misschien beter hun eigen weg om het meest plezier, erkenning en hopelijk ook fortuin uit hun vak te halen. Fien zullen we alvast blij maken door haar Joep te laten lezen.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2016