Bibliografie van D'Auwe
• De Smeu├»ge Story's van Sergio Salmone
• Humor in Beroepen!
• Knokke-Heist
• Lier in de Ban van Kofi Annan
• Pallieter in Bijberoep
• Rooie Oortjes
FC SCHWALBE 1
Daar Is 'm


D'Auwe • Strip2000
48 p. (SC)
Gescoord bij zijn debuut

Het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk wordt ontsierd door talloze schermutselingen tussen zogenaamde supporters van verschillende landen. Voor hen betekent het begrip 'het vaderland steunen' het in elkaar beuken van anderen. Vrouwen en kinderen worden vertrappeld door de meute, er ontstaat paniek en verschillende buitenstaanders krijgen afkeer van wat een feest zou moeten zijn.

Maar het kan gelukkig ook anders. Door de gloednieuwe gagreeks FC Schwalbe kunnen we nog eens goed lachen met het voetbal. Onder zijn pseudoniem D'Auwe maakt Lierenaar Dirk Van der Auwera een geslaagd debuut op het overvolle toneel der voetbalstrips. In het dagelijks leven is hij hoofdinspecreur bij de politie, maar op stripgebied is hij niet aan zijn proefstuk toe. Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van voetbalclub SK Lierse tekende hij Lierse Dribbelt de Chinese Muur. Bovendien heeft hij ook een paar Rooie Oortjes en een Humor in Beroepen! over de politie op zijn naam.

Je zou denken dat dit ondertussen de zoveelste gagreeks is over voetbal, maar bij dit album hebben we harder moeten grinniken dan gewoonlijk. D'Auwe toont niet alleen de schoonheid en het plezier van de sport, maar ook van alles errond. Hij speelt op een originele manier in op de omgeving en tovert onverwachte, hilarische situaties uit zijn hoed. Niet alleen de spelers staan centraal, zelfs de poetsvrouw en de vrouw van de coach vertonen zich sporadisch in de schijnwerpers.

Bert is dé ster van FC Schwalbe. Hij scoort aan de lopende band, toch is hij ook maar gewoon een mens. Zo speelt hij de match van zijn leven met als doel mooie paspoppen te imponeren terwijl hij dacht dat het echte WAGs zouden zijn. Daarnaast krijgt hij een acteercontract voorgeschoteld omdat zijn schwalbe quasi perfect was en wordt zijn team uitgenodigd op het gala van de Gouden Schoen... als cateringverzorger. Kortom: humor van de bovenste plank met de gekste situaties die niet eens zo vergezocht zijn.

De titel Daar Is 'm verwijst naar een uitspraak van de legendarische voetbalcommentator Rik De Saedeleer. En ook D'Auwe is daar. FC Schwalbe kunnen we een geslaagde nieuwe reeks noemen. Het is nu aan D'Auwe om zich verder te bewijzen. Zijn tekenstijl en scenario laten toe dat hij het ver kan schoppen. Om het in voetbaltermen uit te drukken: hij heeft het potentieel om een klasbak te worden!

> SEPPE COOLS — juni 2016