Bibliografie van Thomas Legrain
• MX-22
• The Regiment
SISCO 9
Gold Black


Thomas Legrain + Benec • Le Lombard (Derde Stroming)
48 p. (SC)
Op hetzelfde elan

In de collectie Derde Stroming lopen nogal wat figuren rond die niet alleen met de buitenwereld, maar ook met zichzelf last hebben. Voor verschillende onder hen (Niklos Koda, Larry B. Max uit I.R.$., Dwight Delano Tyler uit Alfa) heeft de reeks een min of meer andere wending genomen na belangrijke cliffhangers. Ook Sisco neemt een nieuwe start in Gold Black na de opmerkelijke cliffhanger in het vorige album.

Gold Black start niet net na de gebeurtenissen uit Realpolitik, deel 8 in de reeks. Het nieuwe album maakt een sprong van drie jaar nadat Sisco aan de kant werd geschoven bij de veiligheidsdienst van de Franse president. Door een verkeerd afgelopen operatie van de DGSE, de Franse buitenlandse geheime dienst, wordt er alsnog een beroep gedaan op hem. Hij moet twee gewonde agenten veilig Nieuw-Zeeland uitkrijgen en ook nog hun opdracht afwerken. Hij kan niet anders dan toestemmen want Manon is in Soedan ontvoerd en om haar te kunnen redden, heeft hij steun nodig van de dienst die hij verlaten heeft. Maar hij wil het op zijn manier doen. Hij krijgt ter plaatse wel de hulp van bemiddelaarster Elena Nemcova, een meid die weet wat (en wie) ze wil.

Hoewel we van een kentering in de reeks kunnen spreken door de functieverandering van het hoofdpersonage gaat de reeks gewoon op hetzelfde elan verder: een harde, realistische actiethriller waarin er weinig te lachen valt. Benec schept een weinig opbeurend beeld van spionage en beveiliging op het hoogste niveau. Thomas Legrain brengt het als vanouds toepasselijk kil en geloofwaardig in beeld. Le Lombard sloeg zijn vorige strip, het dubbeldikke one-shot Bagdad Inc. op scenario van Stephen Desberg, helaas over voor een vertaling.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2016